Hokusai- Un artist puțin cunoscut de lumea europeană

Autor :Alexandru Eduard Balaci

Context

În octombrie 1760, în Edo (astăzi Tokyo), s-a născut artistul plastic Katsushika Hokusai (Hokusai), cunoscut pentru reprezentările muntelui Fiji. El s-a specializat  pe peisaje, tablouri la comandă și a făcut parte din   ukiyo-e, școala realistă de pictură japoneză din perioada  Tokugawa. Cea mai cunoscut lucrare a fost „36 de perspective asupra muntelui Fiji”. Dintr-un anume punct al vieții, Katsushika Hokusai și-a semnat lucrările doar „Hokusai” pentru a fi mai ușor de reținut. Drept rezultat, el a rămas cunoscut drept „Hokusai”, fără numele de familie.

Viața lui Hokusai

Hokusai s-a născut în cartierul Honjo, în estul orașului Edo (Tokyo) și a devenit interesat de arte la vâsta de cinci ani. Se spune că Hokusai a fost orfan, întrucât a fost adoptat de un cunoscut artist denumit Nakajima, dar nu a fost însă recunoscut drept urmaș al acestuia. Despre acest lucru s-a zvonit în epocă, că Hokusai ar fi fost copilul provenit dintr-o aventură a lui Nakajima, însă niciodată nu au existat dovezi  care să confirme acest lucru. El începe să se specializeze în desen de la vârsta de cinci ani, lucru care l-a ajutat să-și perfecționeze tehnica. Prima pictură a lui Hokusai a apărut în 1779, când avea doar 18 ani. Cu un an mai devreme, el a devenit ucenicul pictorului Katsukawa Shunshō, un promotor al curentului ukiyo-e. Tot în 1779, Hokusai a organizat o expoziție de pictură la teatrul din Kabuki, unde și-a expus mai multe lucrări. Vârsta la care Hokusai s-a căsătorit nu este cunoscută, dar istoricii bănuiesc că, căsătoria ar fi avut loc undeva, între 20-30 de ani, nu din dorință proprie, ci la presiunea familiei. În secolul al XVIII-lea, celibatul masculin era considerat un păcat pentru bărbați. Familiile începeau să exercite presiuni asupra partenerilor la scurtă vreme după ce se cunoșteau. În același timp, Hokusai începe să se inspire din teme didactice și istorice pentru lucrările sale, astfel că, el execută picturi la comandă, pentru persoanele cu resurse financiare. În literatura japoneză, termenul pentru pictori care execută lucrări la comanda este „Surimono”, care presupune picturi pentru ocazii speciale, precum:Anul Nou, petreceri sau zile naștere.

Maturitate

După ce a împlinit vârsta de 30 de ani, viața lui Hokusai s-a schimbat radical. Maestrul lui, Shunshō a trecut la cele veșnice la începutul anului 1793 iar în același timp, soția lui Hokusai a decedat și ea, cu toate că era mai tânără decât Hokusai. Familia lui Hokusai era formată din trei copii, două fete și un băiat. La scurtă vreme, el s-a recăsătorit iar în 1797 a preluat numele de Hokusai, cu care și-a semnat lucrările.  El s-a specializat în picturi și ilustrații festive, ilustrații de carte și schițe. Lucrările erau executate pe foi, coperți, cărți, în funcție de comanda care îi era adresată. Hokusai a realizat și picturi erotice pe care le-a realizat în pânză, carton și hartie de bambus. La începutul secolului al XX-lea, el s-a concentrat pe „yomihon” un gen literar specific culturii japoneze, care adaptează influențe asiatice în scrieri cu tentă istorică. Hokusai nu a scris romane, ci a realziat coperți pentru mai multe cărți din acest gen literar. Principalele schimbări în pictura sa au apărut între 1806-1807, când a început să acorde atenție tradițiilor naționale și a abandonat stilul Ukiyo-e. În 1812, un eveniment nefericit i-a zdruncinat viața lui Hokusai, cel mai în vârsta copil al acestuia a murit, lucru care l-a îndurerat profund pe Hokusai, dar  și pe familia sa adoptivă.

Din acest moment, Hokusai și-a pus toată atenția în munca sa, ignorând alte aspecte ale vieții. Pe lângă ilustrații și picturile cadou, Hokusai a început să execute lucrări pe lemn, cu utilizarea daltei și ciocanului. Acest still de artă este specific Asiei. El a executat și lucrări de mari dimensiuni, pe panză de 200 de metri pătrați, unde a expus figuri istorice, precum împărații japoniei sau samurai. Acest lucrări au ajutat la popularizarea lui Hokusai, întrucât erau ușor observabile de oameni, datorită dimensiunii. Din 1828, a doua soție a lui Hokusai a trecut la cele veșnice el având vârsta de 68 de an. Pe lângă vârstă, Hokusai suferea de paralizie și nu avea cine să aibă grijă de el. Din toată familia, doar un nepot a fost trimis să facă asta, care avea un comportament agresiv la adresa lui Hokusai și nu îi oferea ajutor. Cu toate acestea, fiica lui Hokusai a divorțat și a venit să-și îngrijească tatăl, până la finalul zilelor. În ciuda paraliziei care nu i-a permis să se miște, el a executat lucrarea „ 36 de perspective asupra muntelui Fiji”, care a fost publicată în mai multe culori, între 1826-1833, fiind  supliment pentru ziarele locale.

Ajuns la un stadiu avansat de paralizie, Hokusai nu mai poate picta și trece la cele veșnice la 88 de ani, pe 10 mai 1849.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Hokusai

https://www.theartstory.org/artist/hokusai-katsushika/

https://www.britishmuseum.org/exhibitions/hokusai-great-picture-book-everything/timeline-japanese-artist-katsushika-hokusai

https://www.roningallery.com/artists/Hokusai

Sursa foto : Wikipedia