Nu, portofelul european pentru identitatea digitală nu va duce la „controlul total al populaţiei”

Proiectul Comisiei Europene de dezvoltare a portofelului european pentru identitatea digitală (EUid) a generat numeroase zvonuri, mai ales în mediul online, potrivit cărora instituţiile europene se vor folosi de acesta pentru a exercita un control abuziv asupra populaţiei. În realitate, EUid va facilita accesul cetăţenilor europeni la serviciile publice şi private, ei având controlul asupra datelor cu caracter personal stocate în portofel. Deci aceste alegaţii sunt false.

CONTEXT

O serie de publicaţii europene, inclusiv din România, plus reţelele de socializare, au vehiculat diverse teorii conspiraţioniste în legătură cu introducerea portofelului european de identitate digitală. De exemplu, Preußische Allgemeine Zeitung, din Germania, posta în 17 octombrie 2023 un articol scris de Wolfgang Kaufmann, în care se afirmă, între altele: „În cooperare cu corporații private selecte, fluxurile financiare ale cetățenilor UE vor fi înregistrate digital în detaliu, iar posibilitățile de abuz de putere par aproape nelimitate. În mare parte ignorată de mass-media, Comisia Europeană depune eforturi pentru o supraveghere din ce în ce mai mare a europenilor”.

Captură ecran Preußische Allgemeine Zeitung, 17 octombrie 2023

Portalul elveţian Klagemauer.TV a postat în 6 martie 2024 un material video cu titlul „Cardul EUid – Nu supravegherii digitale!”, care susţine următoarele: „Fără a fi observată de public, Comisia Europeană plănuiește introducerea obligatorie și la nivel național a așa-numitului portofel electronic până în 2030, sub denumirea: EUid Card. (…) Este evident că posibilitățile de abuz de putere ar fi aproape nelimitate o dată cu introducerea Cardului EUid. În viitor, autoritățile de stat ar putea monitoriza cetățenii cu mult mai puțin efort administrativ, printr-un simplu click (…) și ar putea impune sancțiuni, dacă este necesar. De asemenea, ar fi posibil să se controleze comportamentul cetățenilor pentru a atinge obiective politice sau economice. Ambele sunt deja practicate în mod activ în Republica Populară Chineză. De exemplu, mobilitatea cetățenilor ar putea fi restricționată o dată ce ‘bugetele de CO2 personale’ pot fi restricționate din motive de ‘protecție a climei’. Cu toate acestea, un comportament nedorit ar putea, de asemenea, să ducă rapid la blocarea conturilor digitale și, prin urmare, la imposibilitatea persoanelor în cauză de a acționa. (…) Rezultatul ar fi controlul total al populației, ceea ce ar duce la ‘Noua Ordine Mondială’, propagată acum în mod deschis. Inițiatorul Forumului Economic Mondial (WEF), Klaus Schwab, este în mod activ în favoarea acestui lucru. Iar obiectivele WEF prevăd în mod clar că omenirea ar trebui să fie monitorizată și controlată pe cât de mult posibil”.

Captură ecran Klagemauer TV, 6 martie 2024

Şi în România, site-ul Active News publica la 22 decembrie 2023 afirmaţiile avocatei Elena Radu, sub titlul „Piatra de temelie a monitorizării în masă și controlului populației prin intermediul portofelului digital”: „Fiecare acțiune a ta va fi monitorizată și se va ști tot timpul ce ai mâncat, ce ai băut, cât te-ai plimbat, cât ai muncit, cât ai câștigat, câți bani ai în cont, câte impozite datorezi, câte impozite ai plătit etc. Pe de altă parte, dacă din varii motive acel portofel digital nu va ‘funcționa’, va face bip, tu vei dispărea din societate, nu vei mai putea sa faci nicio activitate, nu vei mai avea niciun bun (pentru că nu vei putea să te identifici și să te autentifici). Și cel mai important: vei muri de foame. Poți sa ai 100.000 lei în cont, că nu vei putea să îţi cumperi o pâine, pentru că nu va funcționa portofelul digital”.

Captură ecran ActiveNews, 22 decembrie 2023

Alegaţii de acest fel au apărut şi pe reţelele de socializare. În 16 aprilie 2024, utilizatorul Suveran Darius posta pe Facebook: „Digitalizarea este acapararea totală a ființei și voinței voastre, iar predarea datelor biometrice nu face altceva decât să vă anihileze total ființa voastră”. Postarea a avut 46 de distribuiri.

VERIFICARE

Pe site-ul Comisiei Europene sunt postate explicaţii detaliate despre ceea ce înseamnă identitatea digitală europeană: „Identitatea digitală a UE va fi disponibilă pentru cetățenii, rezidenții și întreprinderile din UE care doresc să se identifice sau să facă dovada anumitor informații personale. Va putea fi folosită pentru a obține servicii publice și private online sau offline, peste tot în UE”.

Captură ecran de pe site-ul Comisiei Europene

Printre avantajele identității digitale a UE sunt enumerate: dreptul oricărei persoane cu carte de identitate națională de a deține și o identitate digitală care să fie recunoscută peste tot în UE; o modalitate simplă și sigură de a controla câte informații pot fi partajate la utilizarea unor servicii care necesită schimburi de informații.

Identitatea digitală europeană „va funcționa prin intermediul portofelelor digitale disponibile pe aplicațiile de telefonie mobilă și pe alte dispozitive și le va permite utilizatorilor să se identifice online și offline, să stocheze și să facă schimb de informații furnizate de guverne – de exemplu numele, prenumele, data nașterii, cetățenia; să stocheze și să facă schimb de informații furnizate de surse private de încredere; să utilizeze informațiile incluse pentru a confirma un drept” – aici fiind date ca exemplu dreptul de ședere, de muncă sau de studiu într-un anumit stat membru.

Site-ul Comisiei Europene explică şi motivele care au stat la baza proiectului identităţii digitale europene, şi anume faptul că „sistemele de identificare digitală oferite în prezent de guvernele din UE prezintă câteva deficiențe importante: nu sunt disponibile pentru întreaga populație, sunt adesea limitate la serviciile publice online și nu permit un acces ușor la nivel transfrontalier”.

De asemenea, se specifică foarte clar că utilizatorilor li se va permite „să controleze exact ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor partajează cu terți și să țină evidența acestor partajări”.

„Utilizând portofelele UE pentru identitatea digitală, cetățenii vor putea să își dovedească identitatea în întreaga UE, atunci când este necesar, pentru a accesa servicii online, pentru a partaja documente digitale sau pur și simplu pentru a dovedi un anumit atribut personal, cum ar fi vârsta, fără a-și dezvălui identitatea completă sau alte date personale. Cetățenii vor deține în orice moment controlul deplin cu privire la datele pe care le partajează și la destinatarii acestor date”, se mai precizează în prezentarea Comisiei Europene.

Identitatea digitală a UE poate fi folosită în numeroase situații – deschiderea unui cont bancar, solicitarea unor certificate de naştere sau adeverinţe medicale, înscrierea la universitate – în țara de origine sau în altă țară din UE, stocarea unor reţete medicale, utilizabile oriunde în Europa, închirierea unei maşini, înregistrarea la sosirea într-un hotel etc.

CONCLUZIE

Portofelul UE pentru identitate digitală – EUid – este un instrument care facilitează accesul cetăţenilor europeni la o gamă întreagă de servicii. Utilizatorii sunt cei ce controlează modul în care împărtăşesc informaţiile lor personale. Deci zvonurile privind intenţiile UE de a controla populaţia prin intermediul acestor portofele sunt false.