Legumele care devin periculoase la temperaturi ridicate

Când vremea este caldă, toate alimentele trebuie depozitate într-un loc răcoros, deoarece bacterii periculoase se pot dezvolta în interiorul acestora. Şi legumele au nevoie de atenţie în perioada caldă, mai ales cele care devin amare din cauza căldurii. Gustul amar poate fi observat de obicei în castraveţii proaspeţi, dovlecei şi dovleac, uneori şi în pepenele galben. Acest lucru se datorează cantităţilor excesive de cucurbitacine din aceste legume care apar atunci când sunt expuse la prea multă lumină solară şi căldură. Consumul de legume amare trebuie evitat, deoarece cucurbitacina poate deveni otrăvitoare. Cucurbitacina este un grup de compuşi naturali care se găsesc în dovlecei, castraveţi şi alte legume cucurbitacee, dar şi în unele ciuperci şi moluşte marine. Cucurbitacina are un spectru larg de acţiuni biologice, inclusiv antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, antivirale şi chiar antitumorale. Această substanţă poate ajuta la scăderea colesterolului, tensiunii arteriale şi zahărului din sânge. Cu toate acestea, există unele efecte secundare potenţiale ale administrării de cucurbitacină. Efectele consumului de legume amare pot fi: diaree, greaţă, dureri de stomac, dureri de cap sau oboseală accentuată./ddaniela

(www.zdrave.to – 10 mai)