Comunicat de presă – Noi stele variabile pe cer cu numele Bârlad

În perioada iulie 2023 – mai 2024 au fost descoperite, confirmate şi publicate alte 30 de stele variabile ce vor purta numele oraşului Bârlad. Pe lângă cele două stele deja cunoscute Barlad V1 şi Barlad V2, descoperite în 2019 şi 2023, în prezent numărul lor a ajuns la 32.           

Rezultatele au fost obţinute cu ajutorul telescopului de cercetare ştiinţifică aflat în cupola Observatorului Astronomic de la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din str. Republicii nr. 235. Informaţiile ştiinţifice sunt publicate pe platforma AAVSO (Asociaţia Americană a Observatorilor de stele Variabile).

Povestea noilor descoperiri a început acum aproximativ un an, când împreună cu Alexandru Dumitriu, român stabilit în Scoţia – Marea Britanie, membru în Astroclubul „Călin Popovici” din Galaţi, am realizat un program de fotometrie avansată, special conceput să detecteze variaţii de lumină foarte fină, de la obiectele studiate de noi, în locuri aleatorii de pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee.

Scopul acestui program a fost iniţial de testare a echipamentului utilizat, în vederea detectării de tranzite de exoplanete (acele planete care se rotesc în jurul altor stele şi nu pot fi observate în mod direct de pe Pământ). În urma acestor teste am constatat că putem detecta o mulţime de stele variabile, în special pe cele din catalogul Gaia DR3, dar spre surprinderea noastră şi alte variabile noi care nu erau înregistrate la AAVSO.

Sunt descoperite 10 tipuri de stele variabile: Delta Scuti, Slow Pulsating Blue Star, Beta Cephei, Eclipsing Algol, Gamma Doradus, Leri, Beta Lyrae, Hibride, Novă Rapidă şi Puls. Detaliile legate de aceste tipuri de variabile dar şi alte informaţii suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad.

Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment oarecum nou de cercetare pentru instituţia noastră şi anume fotometria: o ramură a astronomiei care se ocupă cu studiul fluxului de lumină a aştrilor din spaţiul cosmic. Provocarea cea mai mare a fost conceperea unui soft care să analizeze simultan şi automat un număr foarte mare de stele din câmpul de observaţie şi în acelaşi timp să fie compatibil cu formatul imaginilor şi cu caracteristicile telescopului. Mai mult decât atât, programul accesează automat o bază de date online, de la telescoapele spaţiale, cum ar fi Gaia şi TESS, facilitând în acest mod confirmarea şi validarea noilor variabile descoperite.

Toate aceste rezultate au fost construite în timp prin diferite achiziţii atât din bugetul instituţiei noastre, cât şi din sponsorizări private, cum ar fi  compania S.C. Safir S.R.L. care a donat în anul 2022 telescopul Newton de 250 mm, folosit intens la ultimele descoperiri.

Estimăm ca pe viitor numărul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare, pentru că procesul de cercetare şi confirmare nu s-a încheiat încă. Mai sunt în analiză încă cel puţin 30 – 40 de alte noi stele variabile.

Dr. Mircea Mamalaucă
Director Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii”
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

* * * * *