Putin a declarat că a discutat cu Xi Jinping despre iniţiativa lui Macron privind armistițiul olimpic

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că, în discuţiile sale purtate cu omologul chinez, Xi Jinping, a fost abordată şi inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, privind stabilirea unui armistițiu olimpic (încetarea ostilităţilor în Ucraina pe perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice de Vară 2024).
Președintele Xi Jinping mi-a spus despre aceasta, am discutat acest subiect cu el”, le-a declarat Putin reporterilor la Harbin în timpul vizitei sale în China. În opinia sa, principiile olimpismului, inclusiv armistițiul olimpic, sunt foarte corecte și, în general, ideea în sine este una corectă și constructivă, a adăugat Putin. Cu toate acestea, președintele Federației Ruse consideră că oficialii sportivi internaționali sunt astăzi cei care încalcă principiile Cartei Olimpice.
Ei politizează sportul, ceea ce este complet inacceptabil, adică scopul sportului este să fie o platformă unde oamenii să comunice și să găsească compromisuri în timpul acestei comunicări, a spus Putin.
‘Ei sunt cei care încalcă, inclusiv în legătură cu Rusia, nepermițându-le sportivilor noștri să concureze la Jocurile Olimpice sub steagul ţării lor, sub steagul și imnul lor național. La rândul nostru, am respectat regulile pe care ni le dictează’, a menționat el.
Potrivit lui Putin, astăzi situația din sfera olimpică s-a transformat într-o corporație comercială – totul este construit pe primirea de bani de la sponsori, de la mari companii de informare pentru difuzare. Dacă oficialii olimpici pun banii pe primul loc și fac din profit un principiu principal al activităților lor, ‘atunci nu se prevede nimic bun pentru viitorul mișcării olimpice’, consideră Putin./vdraguta/schelaru

www.interfax.ru – 17 mai