Maria Zaharova a comentat apelul lui Jens Stoltenberg de a permite atacuri asupra teritoriului Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a permite Kievului să atace teritoriul Rusiei. Ea a menționat că toți cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția ar trebui să știe despre acest fapt. Este util pentru cei invitați la presupusa conferință de pace din Elveția să afle despre apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a ridica restricțiile asupra atacurilor ucrainene lansate la adresa Federației Ruse – a declarat Maria Zaharova. Diplomatul a atras atenția asupra declarațiilor lui Stoltenberg „care le-a cerut țărilor NATO să ridice restricțiile asupra atacurilor regimului de la Kiev comise asupra țintelor din adâncul teritoriilor Rusiei”.
„Este util pentru toți cei invitați la presupusa conferință de pace în Elveția să cunoască acest fapt”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram.
Elveția intenționează să organizeze o conferință de pace privind Ucraina în perioada 15-16 iunie în stațiunea Bürgenstock. Departamentul Federal Elvețian de Afaceri Externe a raportat anterior că Berna a invitat peste 160 de delegații, inclusiv din G7, G20 și țările membre BRICS. Potrivit autorităților elvețiene, Federația Rusă nu se numără printre cei invitați la această întâlnire.
Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că Moscova nu va solicita să participe la conferință, dacă nu este dorită prezenţa sa acolo. Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, organizarea acestui eveniment este „o cale care duce spre nicăieri”, Rusia nu sesizează să existe o dorință din partea Occidentului de a conduce afacerile în mod onest. În același timp, Federația Rusă a subliniat în mod repetat că Moscova nu a refuzat niciodată rezolvarea în mod pașnic a conflictului cu Kievul.
Stoltenberg, într-un interviu acordat revistei britanice The Economist, a declarat că Ucraina ar trebui să poată ataca ținte militare situate pe teritoriul Federației Ruse recunoscut la nivel internațional./vdraguta/dstanesc

(Agenţia de presă TASS – 25 mai)