Profesorul american, Jeffrey Sachs, a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj

Politicile economice ale guvernului american sunt greşite şi în timp ar putea genera o nouă criză economică. Afirmaţia îi aparţine profesorului  Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia din SUA, consilier special al secretarului general al ONU. Profesorul Sachs devenit, azi, Doctor Honoris Causa al Universtăţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Declaraţiile sale au fost urmărite de corespondentul RRA Claudiu Pădurean:

Reporter: Profesorul Jeffrey Sachs este de părere că economia mondială trebuie să se bazeze pe dezvoltare sustenabilă, în special pe surse regenerabile de energie. El a crticiat, la Cluj, deciziile economice ale preşedintelui american, Donald Trump. În acest context, l-am întrebat când crede că va izbucni următoarea criză economică?

Jeffrey Sachs: Dacă va începe, din păcate s-ar putea să ia naştere în SUA din cauza faptului că politicile guvernului american sunt eretice şi problematice. Putem vedea acest lucru în noile politici favorite ale preşedintelui SUA, care sunt o violare a legilor internaţionale şi care ar putea crea un mediu foarte dificil. Este foarte suprinzător şi ne arată că uneori noi înşine putem fi duşmanii noştri cei mai răi, pentru că economia mondială funcţionează destul de bine, însă vin şocurile care nu au nicio bază în realitate, ci doar în decizii proaste luate de politicieni, iar acestea sunt o sursă de probleme. Nu m-aş simţi foarte confortabil în această perioadă a economiei mondiale până când este mai bine direcţionată cu siguranţă spre dezvoltare sustenabilă. Ştiţi că SUA, de exemplu, nu sunt doar fricţiunile legate de comerţ provocate de preşedinte, ci şi de faptul că încearcă să ducă SUA în direcţia greşită în domeniul energiei prin promovarea combustibililor fosili în locul energiei regenerabile.

Reporter: De asemenea, profesorul american Jeffrey Sachs a răspuns că există şi alte riscuri pentru economia globală.

Jeffrey Sachs: Avem nevoie de o nouă direcţie globală pentru economia mondială şi ar trebui să avem a doua economie a lumii. După unele măsurători este chiar prima economie a lumii, pentru că China şi SUA sunt pe primele două locuri, dar care este prima depinde de definiţie, dar categoric nu ar trebui să avem SUA care se mişcă în direcţia greşită. Sunt alte riscuri ciclice pentru că redresarea economică a lumii se bazează pe bani obţinuţi relativ uşor de la băncile centrale, iar acum acest flux se subţiază. Deci, întotdeauna trebuie să fim prudenţi în legătură cu noile bombe care pot să apară pe drum şi ar trebui să evităm provocările şi de aceea deciziile legate de comerţ ale domnului Trump sunt atât de nesănătoase şi sper că mesajele pe care le primeşte chiar din propriul său partid politic îl vor descuraja pe preşedinte să meargă în continuare în această direcţie greşită./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie