Plenul Parlamentului a adoptat raportul Comisiei speciale care a anchetat desfiinţarea, în 2006, a DGPA

Plenul Parlamentului a adoptat astăzi, cu 166 de voturi pentru şi 54 împotrivă, raportul prin care Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului a constatat că desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a fost decisă de ministrul justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, fără respectarea normelor legale. Opoziţia a formulat opinie separată, însă aceasta nu a fost cuprinsă în raportul final. Documentul va fi trimis instituţiilor care au competenţe în verificare şi dispunerea unor măsuri.
Reporter: Angela Matei – Potrivit Comisiei parlamentare de anchetă, desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie s-a făcut cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Decizia în acest sens a fost luată de ministrul justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, fără avizul CSAT, se arată în raportul prezentat de preşedintele comisiei, senatorul PSD, Viorel Sălan.
Viorel Sălan: Emiterea HG 127/2006 s-a făcut cu nesocotirea actelor normative circumscrise Securităţii Naţionale, creîndu-se astfel riscuri şi vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale. Ministrul justiţiei în exerciţiu, dna Luisa Monica Macovei, a căutat să demonstreze ineficienţa DGPA prin executarea unui control de audit de către Ministerul Apărării Naţionale pe baza unui protocol de colaborare instituţională. Acest protocol a fost încheiat în lipsa unui temei legal şi cu încălcarea normelor de drept referitoare la executarea auditului public intern.
Reporter: Opoziţia a respins concluziile raportului şi a cerut să se constate neîndeplinirea obiectivelor comisiei. Scopul a fost unul strict propagandistic şi nu există probe care să susţină concluziile – spune deputatul PNL, Gabriel Andronache.
Gabriel Andronache: Majoritatea membrilor comisiei, reprezentând PSD, ALDE şi UDMR a preferat concentrarea activităţii pe aspecte marginale scopului formal al comisiei pentru a da o aparenţă de regularitate voinţei ascunse, adică scopul imediat urmărit de aceştia, anume incriminarea fostului ministru al justiţiei din perioada 2005-2006 pentru activitatea de gestionare a arhivei DGPA în timpul îndeplinirii funcţiei de ministru. Acest scop imediat este neconstituţional, fapt constatat de Curtea Constituţională pentru o speţă similară.
Reporter: Chiar şi fără voturile opoziţiei, raportul a fost adoptat şi urmează să fie înaintat mai multor instituţii, între care: CSAT, SRI, Ministerului Justiţiei şi Parchetului pentru a verifica, între altele, cum a fost posibil accesul fostului ministru Monica Macovei la documente clasificate fără certificat ORNISS. O altă recomandare a Comisiei speciale este aceea de a se reanaliza Legea siguranţei naţionale şi Legile referitoare la protecţia informaţiilor clasificate./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 iunie)