Muzica în arta lui Alexandru Ţipoia – Simfonia fantastică a operei

Noua aparitie la Editura Institutului Cultural Roman

O nou a aparitie la Editura Institutului Cultural Roman, albumul Muzica in arta lui Alexandru Tipoia releva o tema definitorie pentru opera unuia dintre cei mai importanti pictori romani ai secolului XX. Creator de anvergura, „veriga importanta in lantul Maestrilor picturii romanesti“ (Florin Niculiu), Alexandru Tipoia (1914 – 1993) si-a pastrat, in vremuri de restriste, o exemplara integritate estetica si etica. C oleg de generatie cu Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu si Ion Tuculescu, in perioada de dupa instaurarea regimului comunist in Romania artistul a ramas, deliberat, intr-un con de umbra. Lucrarea publicata acum de Institutul Cultural Roman contribuie la recuperarea si recunoasterea cuvenita unei opere plastice remarcabile.

„Formula artistica a lui Baba, aceea a lui Ciucurencu, aceea a lui Tuculescu si aceea a lui Tipoia sunt fatetele particulare ale unei lumi unice si inepuizabile. In vreme ce Baba priveste epopeic, sadovenian, o umanitate sumultan inaltatoare si dramatica, Ciucurencu priveste extatic spectacolul crud al luminii, al vegetatiei si al meteorologiei, iar Tuculescu resuscita memoria substantei cromatice si clameaza voluptatile ei abisale, Tipoia cerceteaza, pe toate palierele si in toate registrele, disponibilitatea limbajului de a se recrea pe sine insusi ori de a construi lumi alternative si mereu imprevizibile. Antropocentrismul lui Baba, hedonismul apolinic al lui Ciucurencu si submersia dionisica a lui Tuculescu sunt completate firesc de estetismul cu sclipiri metafizice si de geometria senzuala pe care se sprijina toata creatia lui Alexandru Tipoia.

Numai ca, in timp ce mai marii sau mai modestii sai colegi de generatie participau cu penelul si cu spitul la muncile campului sau la treburile otelariilor, in timp ce ei alungau chiaburii si pictau in transa voiosiile colectivizarii, Alexandru Tipoia se interesa de lucrurile marunte, cum ar fi, de pilda, geometria ascunsa si eterna a obiectelor perisabile, armonia formelor nespectaculoase in care se reflecta, insa,  marile armonii ale universului insusi. Problemelor imediate, legate de comanda oficiala si de promisiunea unei pozitii sociale si a unei cariere profitabile, el le-a preferat austeritatea, rigoarea morala si prezenta publica discreta pana la marginea anonimatului.“ – Pavel Susara

 „As vrea ca imaginea sa redea armonia muzicii, sa ii preia esenta. Imaginea sa devina ea insasi muzica pura.“ –   Alexandru Tipoia

Albumul, bilingv (romana si engleza), este coordonat de George Tzipoia si arh. Victoria Tzipoia. Conceptia grafica ii apartine Claudiei Tache, iar textele introductive sunt semnate de George Tzipoia si  Pavel Susara. Fotografiile au fost realizate de Claudia Tache, Ernani Orcorte si George Tzipoia. Luiza Gervescu si Claudia Tache sunt traducatoarele textelor in limba engleza.

RADOR – 6 ianuarie 2015