Regulile pentru certificatul COVID la intrarea în ţară s-au modificat

Realizator: Nicoleta Turcu – Regulile privind certificatul COVID la intrarea în ţară au fost modificate de guvern. Astfel documentul este valabil doar dacă s-a făcut şi doza a treia, dar persoanele care intră în ţară o pot face, dacă au un test PCR sau au trecut prin boală. În consecinţă, cei care nu sunt vaccinaţi, nu au trecut prin boală şi nu au test PCR negativ vor sta cinci zile în carantină. De asemenea, a fost prelungit termenul necesar completării formularului digital pentru intrarea în ţară, în plus unele persoane au fost exceptate de la completarea acestuia, după cum a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu:
Andrei Baciu: Dacă până la acest moment aveam 24 de ore înainte de a-l prezenta şi de multe ori putea să fie un pic dificil dacă aveai un program încărcat în ziua plecării, devenea dificil. Am extins această perioadă de la 24 de ore la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt şi cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular. Completarea acestui formular este considerată îndeplinită atunci când datele sunt corecte, pentru că, dacă băgăm date eronate sau incomplete, nu se cheamă că l-am completat şi sistemul îl va recunoaşte, pentru că au fost şi astfel de cazuri, şi atunci adresăm rugămintea de a face acest gest de a face întru totul corect şi complet pentru a evita întârzierile necesare.
Realizator: Andrei Baciu a mai spus că amenzile au fost reduse de la pragul minim de 2.000 la 500 de lei. Au fost stabilite şi unele categorii de persoane exceptate de la completarea formularului digital pentru intrarea în ţară. Este vorba de oamenii ale căror profesii presupun tranzitarea teritoriului României./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie)