Recensământul populației și al locuințelor este cea mai importantă acțiune a statisticii în 2022

Recensământul populației și al locuințelor reprezintă cea mai importantă acțiune a statisticii de anul acesta, a spus președintele INS, Tudorel Andrei. El a precizat că, în funcție de datele obținute, va fi calculat numărul de europarlamentari pentru următoarele alegeri.
Tudorel Andrei: Datele obținute la nivelul fiecărei țări sunt folosite pentru calcularea indicatorilor la nivel european. Foarte multe fonduri europene sunt distribuite în funcție de date care sunt culese la nivelul recensământului populației și locuințelor. Localitățile pot primi fonduri în funcție de populația rezidentă pe care noi o calculăm cu ocazia recensământului. Să nu uităm importanța structurării populației României în raport cu etnia. Există anumite fonduri la nivel european ce se acordă anumitor etnii sau anumitor zone vulnerabile; or, aceste date sunt esențiale pentru a defini, prin date statistice, realitatea României.
Realizator: Tudorel Andrei a reamintit că la această ediție a recensământului culegerea datelor se face digital și că, pentru prima dată, va fi disponibilă și posibilitatea de autorecenzare online, în perioada 14 martie – 15 mai./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 martie