Ungaria a declarat stare de necesitate din cauza războiului din Ucraina

A început activitatea celui de-al cincilea guvern condus de Orbán Viktor. Una dintre primele măsuri ale executivului a fost declararea stării de necesitate din cauza războiului din Ucraina – a anunţat premierul maghiar, pe pagina sa de Facebook. Măsura a fost posibilă după ce Parlamentul – aşa cum am scris ieri – a modificat a zecea oară în ultimii unsprezece ani Constituţia ţării şi a inclus în legea fundamentală această competenţă a guvernului.

Potrivit prim-ministrului, războiul reprezintă un pericol permanent pentru Ungaria. „Este un risc pentru securitatea noastră fizică şi ameninţă atât aprovizionarea cu energie a familiilor, cât şi siguranţa materială a acestora” – a scris Orbán. Premierul nu a scăpat ocazia ca să lanseze un atac în direcţia Uniunii Europene menționând că sancţiunile UE au dus la „o uriaşă debandadă economică şi la creşterea drastică a preţurilor” – notează cotidianul Népszava.

Orbán și-a reafirmat opinia că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului. Guvernul – scria premierul – are nevoie de spaţiu de mişcare şi de capacitate de acţiune, ca atare de la miezul nopţii va intra în vigoare starea de necesitate. Orbán a promis că, mâine, va da informaţii despre primele măsuri luate în condiţiile stării de necesitate. (Népszava)

Székely Ervin, RADOR