Ministerul de Finanțe va pune în transparență decizională proiectul unui act normativ de modificare a Codului Fiscal

La București, Ministerul de Finanțe va pune, săptămâna viitoare, în transparență decizională proiectul unui act normativ de modificare a Codului Fiscal. Documentul va fi adoptat apoi de guvern. Ce schimbări vizează Executivul,aflăm de la reporterul Andrei Șerban.

Reporter: Potrivit unor surse politice s-a stabilit folosirea unei noi formule de calcul pentru impozitul pe proprietate care se va face conform grilei notariale. Creșterile se vor resimți mai ales în marile orașe, în timp ce în anumite zone, noua formulă de calcul s-ar putea să nu ducă la creșterea impozitelor.

În București, Cluj-Napoca, Iași de exemplu, impozitul pe proprietate ar putea crește cu peste 60 de procente. Va crește și impozitul pe câștigurile din jocurile de noroc. Impozitul pe dividente va fi majorat și el de la 5% la 8%. În privința IMM-urilor, sursele politice spun că microîntreprinderile nu vor mai putea avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de un procent, dacă au un salariat.

În actuala lege, pragul pentru încadrarea ca IMM este de 1 milion de euro. Va scădea și plafonul deducerilor fiscale de la 30.000 de lei mii la 10.000 de lei. Va fi majorată acciza la tutun, iar cea la alcool se va mări cu 20 de procente. Pentru persoanele fizice autorizate, plafonul scade de la 100.000 de euro anual, la 25.000 de euro. Taxa pe valoarea adăugată va crește în HORECA de la 5% la 9%, iar la băuturile carbogazoase cu zahăr de la 9% la 19%. Această majorare se va aplica și pentru berea fără alcool./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie