Vizită la Sofia a premierul României, Nicolae Ciucă, cu prilejul lansării interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

La Sofia va fi inaugurat astăzi interconectorul Bulgaria-Grecia, care va permite importurile de gaze din Azerbaidjan, o sursă alternativă de aprovizionare. La eveniment vor participa premierul Nicolae Ciucă și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu detalii, Andrei Șerban.
Reporter: Obiectivul României este acela de a deveni independentă de gazele naturale din Rusia și din acest motiv caută noi parteneri. Azerbaidjanul este țara care va putea să ofere gazele naturale necesare României, iar interconectorul Grecia-Bulgaria va permite și țării noastre să obțină gaze naturale care sunt distribuite prin conducta Trans-Anatolian. Acestea ajung în Grecia prin interconector, se vor distribui în Bulgaria, iar în viitorul apropiat și în România. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că în felul acesta se va realiza aprovizionarea cu gaze pe verticala sud-nord.
Nicolae Ciucă: Ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gaze, la care compania noastră Transgaz a lucrat și a reușit să îl pună în valoare. Este vorba de sistemul BRUA. Practic, avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.
Reporter: În acest moment, companiile românești pregătesc din punct de vedere comercial angajamentele pentru ca și țara noastră să primească gaze de care vor beneficia și țările vecine, așa cum este cazul Republicii Moldova./eradu/avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie)