Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind protecția avertizorilor de interes public

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind protecția avertizorilor de interes public.

Reexaminat la solicitarea Președintelui României, documentul prevede protecția persoanelor care raportează încălcări ale legii în cadrul instituțiilor publice.

Reporter: Amalia Bojescu – Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări și care au obținut informațiile referitoare la încălcări ale legii într-un context profesional. Raportarea, care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului, se examinează și soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii.

Dacă instanța constată că împotriva aceluiași avertizor, în interes public, au fost dispuse de cel puțin două ori represalii, aceasta poate dispune aplicarea unei amenzi civile în cuantum de până la 40.000 de lei.

Sub incidența legii intră și persoanele ale căror raporturi de muncă nu au început încă, dar divulgă public informații privind încălcări ale legii obținute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale. Legea se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informații privind încălcări ale legii, în mod anonim./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie