Vizita secretarului general al NATO în Ucraina a fost salutată de militarii care luptă să apere orașul Bahmut

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu – Vizita de joi a secretarului general al NATO în Ucraina a fost salutată de militarii care luptă să apere orașul Bahmut, cel mai fierbinte punct al frontului de est. Jens Stoltenberg a reafirmat sprijinul Alianței față de dorința Ucrainei de a face parte din NATO, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare. El a apreciat că prioritatea acum este ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Corespondentul în Ucraina, Ilie Pintea, relatează.
Reporter: Declarația făcută joi la Kiev de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a fost un semnal pozitiv pentru militarii care luptă în apărarea Ucrainei. În avanpostul orașului Bahmut, cel mai fierbinte punct al acestui război, militarii care efectuau rotația batalioanelor pe linia frontului au văzut în susținerea acordată de NATO și o recunoaștere a curajului cu care luptă.
Col. Serhi Osaciuk, coordonatorul trupelor de grăniceri în regiunile Donețk și Luhansk: Vizita secretarului general al NATO este pentru noi un semnal extrem de pozitiv și o atestare a faptului că întreg blocul politic de apărare al NATO a recunoscut armata ucraineană. Astăzi, forțele de apărare sunt printre cele mai bune formațiuni militare din Europa și din lume, pentru că rezistăm acestui dușman, dușmanul umanismului, al democrației și al liberei dezvoltări. Disponibilitatea țărilor NATO de a accepta Ucraina ca membru cu drepturi depline este un factor motivațional foarte puternic pentru toți apărătorii Ucrainei, pe toată lungimea frontului de apărare ucrainean, dar mai ales aici, în Bahmut.
Reporter: Linia Donețk-Bahmut este vitală pentru apărarea orașului Kramatorsk, devenit capitala de facto a regiunii Donețk. Aici se dau lupte intense în fiecare zi, iar loviturile de artilerie și atacurile cu rachete sunt parte din normalitatea fiecărei zile./abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 aprilie)