Documentarul „Drumul Romaniei spre NATO: Punctul de cotitura 1996-2000“ va fi prezentat la ICR

Luni, 20 octombrie 2014, la ora 18.00, la sediul ICR (Bucureşti, Aleea Alexandru nr. 38), va fi proiectat filmul documentar  Drumul României spre NATO: Punctul de cotitura 1996-2000 . Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Fundatia Romana pentru Democratie. Documentarul va fi prezentat de Costin Georgescu, directorul Serviciului Roman de Informatii in perioada 1997-2000 si ambasador al Romaniei in Cipru, în intervalul 2001-2004.

Realizat în limba engleza, filmul are durata de 60 de minute şi conţine documente si imagini din arhiva Ministerului Afacerilor Externe şi din arhiva personala a preşedintelui Emil Constantinescu. Sunt utilizate imagini video filmate de Dumitru Alexe, cameraman oficial al preşedintelui Constantinescu in perioada 1996-2000.

Realizat de Fundaţia Romana pentru Democraţie în parteneriat cu Studio Video Art, filmul documentar „Drumul României spre NATO: Punctul de cotitura 1996-2000“ a avut premiera la ICR New York pe 10 octombrie 2014, cu prilejul aniversarii unui deceniu de la intrarea României în NATO si a unui sfert de veac de la prabuşirea regimurilor comuniste în Europa Centrala şi de Est.

În perioada 20 – 22 octombrie 2014 , Institutul Cultural Român din Bucuresti va gazdui expozitia de documente si fotografii „Drumul Romaniei spre NATO: Punctul de cotitura 1996-2000“, realizata de Fundatia Romana pentru Democratie. Expozitia poate fi vizitata intre orele 10.00 si 17.00.

La 25 de ani dupa caderea Cortinei de Fier, razboiul din Ucraina si alipirea Peninsulei Crimeea la Federatia Rusa au schimbat agenda politica si diplomatica a Statelor Unite ale Americii  si a tarilor Uniunii Europene si au readus in atentia opiniei publice internationale pericolul unui nou razboi rece in Estul Europei. In acest context international, la zece ani de la intrarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica, documentarul dobandeste o semnificatie speciala. Filmul prezintă o istorie a relaţiilor privilegiate dintre Statele Unite ale Americii si Romania, iniţiate şi construite prin semnarea, de către preşedinţii Emil Constantinescu şi William Jefferson Clinton, a Parteneriatului Strategic Romania-SUA.

Transformarea României într-un pilon de stabilitate în Balcani, în perioada prezentata în documentar, s-a dovedit a fi un proces istoric şi politic ireversibil, care a condus la admiterea oficiala în Alianta Nord-Atlantica, la Summit-ul de la Praga din aprilie 2004.