Un bust al lui Napoleon vandalizat în Franţa

Un bust al lui Napoleon inaugurat săptămâna trecută pe insula Aix, în Charente-Maritime a fost vandalizat în noaptea de 14 spre 15 iulie, a indicat primarul localităţii, Alain Burnet, confirmând astfel o informaţie difuzată de France Télévisions. Acest bust din bronz fusese inaugurat pe 11 iulie cu ocazia sărbătoririi bicentenarului exilului lui Napoleon.
„Este un act de o violenţă ieşită din comun. A fost o adevărată dezlănţuire de violenţă asupra acestui monument”, a declarat dl. Burnet, în stare de şoc. „Cei care au comis fapta au vrut cu siguranţă să răstoarne coloana de calcar înaltă de un metru (soclul bustului), dar nu au reuşit şi atunci au vandalizat doar bustul”, a explicat el.
Potrivit edilului, statuia a fost vandalizată cu ajutorul mai multor unelte şi autorii acestui act vandalism au încercat să-i perforeze ochii şi obrajii cu ajutorul unei bormaşini, fără succes, după care au lovit gâtul statuii cu o daltă. Motive politice,  „faptă de arme locală”, simplă prostie sau un act de răzbunare vizând donatorul sau figura lui Napoleon? Primarul nu era în măsură să declare care au fost motivaţiile acestui act de vandalism.
Statuia a fost oferită comunei insulei Aix de un particular. Ea a fost instalată în Piaţa Austerlitz cu ocazia bicentenarului prezenţei lui Napoleon pe insula Aix, de unde el încerca să fugă în America. „Este vorba despre un bust oficial din secolul al XIX-lea care figura în primării în perioada Primului Imperiu”, a precizat dl.Burnet.
O plângere a fost depusă la jandarmeria insulei şi afacerea va fi urmărită de Parchetul din Poitiers.

www.lefigaro.fr – 20 iulie

Rodezia Costea