IL MESSAGGERO: „Badante românce”, călătorie în lumea asistenţei familiale prin intermediul cărţii scrise de Germani şi Grigorescu

IL MESSAGGERO (Italia), 28 ianuarie 2016 – Planeta îngrijitoarelor românce care se intersectează din ce în ce mai mult cu orbitele „lumii noastre” învăţată – de multe ori – să nu se mai poată descurca fără ele. Şi sacrificiile pe care acestea le fac pentru a da linişte familiilor „noastre” şi amara luptă cotidiană de zi cu zi împotriva prejudecăţilor şi stereotipurilor.

Toate acestea şi multe altele se regăsesc în paginile cărţii „Badantele românce, ambasadoarele iubirii”, care a fost prezentată joi 28 ianuarie la ora 17.30, la Academia de România din Roma, în Piazza José de San Martin 1, graţie asociaţiei Italia-România.

Cartea a fost scrisă de avocatul italian Giancarlo Germani şi de juristul român Alexandra Cristina Grigorescu. Lucrarea îşi propune să scoată în evidenţă contribuţia reală pe care ‘badantele’ românce şi lucrătorii români în general, o aduc societăţii italiene şi familiilor italiene, spre deosebire de imaginea lor publică, care nu le face întotdeauna dreptate.

Autorii a vrut să nareze o frântură din dinamicile umane şi sociale care au făcut să emigreze în Italia aproape un milion de ‘badante’ de origine română. Aşa cum se reaminteşte de altfel şi în subtitlul cărţii: „Viaţa, speranţele, sacrificiile, clişeele, prejudecăţile şi miturile urbane despre principalele protagoniste ale bunăstării familiale din Italia”.

În timpul prezentării, la care în afara autorilor au participat jurnalişti italieni şi români, printre care şi Miruna Cajvaneanu de Hotnews.ro şi Emanuele Latagliata, şef la Babel TV, s-au citit pasaje din opera actorului Marius Bizau. De asemenea, a fost proiectat şi scurtmetrajul „24 din 24. Poveşti de femei care îngrijesc” de jurnalistul român Miruna Cajvaneanu.

Cartea va fi pusă în vânzare în librării, în magazinele online şi pe site-ul Editurii Viola (Viola Editrice).

Traducerea: Cătălina Păunel