România începe să trimită gaze Moldovei pentru a-i reduce dependenţa de Rusia

Bucureşti (EFECOM)- România a început, miercuri, livrarea de gaze pentru Moldova la un preţ mai scăzut decât cel trimis din Rusia, pentru a încerca astfel reducerea dependenţei sale energetice de Moscova, până acum unicul său furnizor de acest combustibil.

„România exportă de astăzi gaze Moldovei”, a confirmat pentru Efe preşedintele Autorităţii de Reglementare a Sectorului Energetic (ANRE), Niculae Havrilet.
Responsabilul român a subliniat că „deocamdată va fi aprovizionată doar localitatea Ungheni”, cu cca 35.000 de locuitori, într-o ţară cu 4 milioande de locuitori.
Havrilet a adăugat că încă nu cunoaşte cantitatea ce va fi pompată, dar a subliniat că „cel mai important este faptul că se va livra gaz spre Ungheni în fiecare zi”.
Gazele sunt livrate prin gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat în urmă cu şapte luni, cu o lungime de 43,2 km şi o capacitate maximă de 2 miliarde metri cubi pe an.
Se aşteaptă că livrările din România să contribuie la reducerea dependenţei energetice a Moldovei de Rusia.
Autorităţile de la Chişinău vor plăti 255 de dolari (228 euro) pe mia de metri cubi de gaze provenite din ţara vecină, cu 70 de dolari mai ieftin (62 euro) decât gazul rus, lucru ce ar putea presiona compania rusă Gazprom să reducă preţul combustibilului pe care-l livrează fostei republici sovietice.
Guvernele celor două ţări iau în considerare posibilitatea prelungirii gazoductului cu cca 115 km, pentru a ajunge până în capitala Chişinău.
Moldova consumă peste 1,1 miliarde de metri cubi de gaze pe an, pe care le importă din Rusia, în timp ce autoproclamata republică independentă Transnistria, o enclavă prorusă pe teritoriul moldovean, are nevoie de 1 miliard de metri cubi.
La rândul său, România produce 11 miliarde metri cubi de gaze pe an şi mai cumpără încă aproximativ 1,5500 miliarde din Rusia. (Efecom)
Traducerea: Julieta Ioan

LA VANGUARDIA (Spania) – 4 martie 2015