Ediţia a 5-a a Întâlnirilor Europene din Transilvania

Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România, filiala Cluj-Napoca, organizează cea de-a 5-a ediţie a Întâlnirilor Europene din Transilvania, care vor avea loc între 8 şi 10 octombrie 2014. Ediţia de anul acesta, care este consacrată ruralităţii şi inovaţiei, va fi itinerantă şi se va derula timp de 3 zile, la Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu.

Acest eveniment anual al dezvoltării teritoriale, este un prilej de întâlnire a diferiţilor actori implicaţi în dezvoltarea locală, în scopul armonizării perspectivelor franceze şi române, creării de schimburi de experienţă şi planificării unor proiecte comune în context european.

Evenimentul este deschis tuturor: colectivităţilor teritoriale, universităţilor, asociaţiilor, agenţiilor de dezvoltare, companiilor şi persoanelor interesate. Pe lângă problematica amenajării teritoriale, dezbaterile vor fi centrate pe viaţa în zona rurală. Vor fi abordate chestiuni referitoare la serviciile publice, educaţie, sănătate, transport, locuri de muncă, turism şi dezvoltare, turism, urmărindu-se aspectele si iniţiativele inovatoare susţinute de diferiţii vorbitori.

Fiecare zi a Întâlnirilor din Transilvania va aborda o tematică diferită:

– în prima zi, după abordarea problematicii generale a ruralităţii şi inovaţiei în zonele rurale şi după definirea mizelor inerente evoluţiilor recente din Franţa şi din România, vor fi abordate diferite probleme legate de producţie, distribuţie şi consum (reducerea circuitului de distribuţie, crearea de filiere scurte, organizarea producătorilor, etc.).

– în cea de-a doua zi, mesele rotunde vor fi consacrate problematicii legate de fondul funciar şi de modul de achiziţie a proprietăţilor, fiind abordate şi politicile şi iniţiativele menite să garanteze o calitate a vieţii în zona rurală, servicii publice în zonele rurale şi rolul colectivităţilor locale.

– cea de-a treia zi va prezenta iniţiativele vizând promovarea şi atractivitatea teritorială, turistică, dar şi dezvoltarea economică şi a locurilor de muncă, precum şi punerea în valoare a patrimoniului.

Miercuri 8 octombrie, la Cluj, începând cu ora 9.00, Dl. François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, va participa la ceremonia de deschidere a Întâlnirilor europene din Transilvania, la Universitatea de Ştiinţe agricole şi medicină veterinară (Calea Mănăştur 3-5), în prezenta viceprimarului municipiului Cluj-Napoca Dna Anna Horvath şi a vicepreşedintelui Consiliului judeţean Cluj, Dl Ioan Oleleu.

Dl. François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România a declarat că „zona rurală reprezintă un rezervor de creştere şi dezvoltare, dar trebuie să ştim cum să-l cultivăm şi să-l punem în valoare prin proiecte inovatoare, care să genereze noi locuri de muncă directe şi indirecte, garantând o mai bună coeziune socială în beneficiul cetăţenilor. Pe toată durata acestor trei zile, vor fi date exemple concrete în ceea ce priveşte experienţele fructuoase din Franţa şi din România.”

Joi, 9 octombrie, Ambasadorul Franţei va participa la cea de-a doua zi a Întâlnirilor din Transilvania, care va avea loc la Târgu Mureş, la Hotel Grand, în prezenţa primarului oraşului Târgu Mureş şi a preşedintelui consiliului judeţean Mureş. In cursul dimineţii, Dl. François Saint-Paul va avea întâlniri cu Dl. Dorin FLOREA, primarul oraşului Târgu-Mureş, la sediul primăriei, cu Dl. Ciprian DOBRE, preşedintele consiliului judeţean Târgu-Mureş, la sediul consiliului judeţean şi cu Dl. Vasile-Liviu OPREA, Prefect, la sediul prefecturii.

Profitând de prezenţa sa în oraşul Târgu Mureş, Dl. Ambasador al Franţei va efectua joi 9 octombrie o vizită la Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian, (devenit din luna februarie 2014 centru de examinare delocalizat pentru examenul DELF), unde va participa alături de Dl Profesor Ştefan SOMEŞAN, Inspector şcolar general al ISJ Mureş, la dezvelirea unei plăci inscripţionate „Centru de examinare DELF” ca semn al recunoaşterii de către autorităţile franceze al angajamentului acestei unităţi de învăţământ în încurajarea învăţării limbii franceze. Dl. François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei, se va întâlni cu elevi şi cadre didactice ale acestei instituţii de învăţământ, implicate în dezvoltarea francofoniei si în promovarea limbii franceze.

În cea de-a treia zi a Întâlnirilor din Transilvania, Dl. François Saint-Paul se va deplasa la Sibiu vineri, 10 octombrie, la muzeul Astra (Pădurea Dumbrava nr 16-20), pentru a fi prezent, începând cu ora 9.00, la intervenţia susţinută de Dl. Ioan CINDREA, preşedintele consiliului judeţean Sibiu şi a Dnei Clotilde TASCON-MENETRIER, vice-preşedinta departamentului d’Ille et Vilaine, în prezenta Dlui. Ovidiu SITTERLI, prefect de Sibiu, şi a Dlui. Ioan BANCIU, vice-preşedintele consiliului judeţean Sibiu.

In preambulul Întâlnirilor europene din Transilvania, Dna. Tascon Mennetrier a declarat că «dezvoltarea agricolă şi rurală reprezintă o axă importantă a cooperării dintre departamentul Ille-et-Vilaine şi judeţul Sibiu. În acest cadru, o delegaţie română a efectuat recent o deplasare în Franţa, în departamentul Ille-et-Vilaine pentru a defini priorităţile comune de activitate, printre care mobilizarea de finanţări europene pentru a susţine acţiunile de formare a tinerilor, dezvoltarea de zone de activitate pe tot cuprinsul teritoriului, pentru a stimula crearea de circuite scurte şi pentru valorificarea produselor locale ».

Tot vineri, 10 octombrie, Ambasadorul Franţei va fi prezent începând cu ora 10.00 la ceremonia de aniversare a 10 ani de prezenţă în România a societăţii NTN-SNR Rulmenţi.