Acţiunile Rusiei încalcă legile internaţionale

Într-o primă reacţie la noua doctrină militară a Rusiei, Alianţa Nord-Atlatică afirmă că orice măsură luată pentru a asigura securitatea membrilor săi este clar defensivă. Precizarea a fost făcută pentru agenţia DPA de purtătorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, care aminteşte că de fapt acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă legile internaţionale.

De la început, purtătorul de cuvânt al alinaţei militare afirmă că NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Oana Lungescu a explicat că orice măsură luată de Alinaţa Atlantică pentru a asigura securitatea membrilor săi este defensivă şi în conformitate cu dreptul internaţional. De fapt, acţiunile Rusiei, inclusiv, în prezent, în Ucraina, sunt cele care încalcă şi subminează securitatea europeană – a adăugat purtătorul de cuvânt – iar NATO va continua să caute o relaţie constructivă cu Moscova, însă numai dacă va respecta dreptul naţiunilor de a-şi alege viitorul în mod liber – a mai explicat Oana Lungescu.

Între timp distrugătorul american Donald Cook, echipat cu cu sisteme antibalistice şi cu zeci de rachete, a revenit în Marea Neagră. Potrivit Flotei americane, nava va participa operaţiunea „Atlantic Resolve”, prin care Statele Unite continuă să îşi demonstreze angajamentul pentru securitatea colectivă a aliaţilor din NATO,  în contextul intervenţiei ruse în Ucraina. De altfel, de la declanşarea crizei ucrainiene fortele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislatia internaţională şi cu Tratatul de la Montreux.