Parlamentarii britanici au dat un vot istoric pentru fertilizarea in vitro care foloseşte ADN de la trei persoane

Parlamentarii britanici din Camera Comunelor au votat covârşitor marţi în favoarea folosirii controversatelor tehnici de fertilizare in vitro care folosesc ADN de la trei persoane. Camera Lorzilor urmează să se pronunţe şi ea luna viitoare asupra actului şi sunt şanse ca acesta să treacă.
Votul istoric a fost dat în favoarea manipulării materialului genetic provenit de la trei părinţi pentru crearea unui embrion uman. În cazul acestui act, parlamentarii britanici au fost liberi să se pronunţe în afara liniei de partid, pentru a decide după propria conştiinţă.
Dacă şi Camera Lorzilor va da undă verde, Marea Britanie va deveni prima ţară din lume care emite acest gen de legi. Experimentele pe oameni ar putea începe din octombrie 2015, iar primii copii „cu trei părinţi” s-ar putea naşte până în toamna lui 2016.
„Este o decizie foarte îndrăzneaţă a parlamentului, dar este un pas bazat pe cercetări foarte clare” – a declarat ministrul britanic al sănătăţii Jane Ellison, în timpul dezbaterilor asupra legii.
„Vorbim despre expertiză ştiinţifiică de înaltă clasă, cu un înalt regim etic. Iar pentru multe familii, acest pas reprezintă o lumină aflată la capătul unui tunel foarte întunecat”.
Totuşi, parlamentarul conservator Fiona Bruce, care a votat împotriva legii, a afirmat în plen că este nevoie de mai mult timp pentru a analiza punctele slabe.

Mitocondrie sanatoasa (dr) vs mitocondrie cu defecte genetice (stg)
Mitocondrie sanatoasa (dr) vs mitocondrie cu defecte genetice (stg)

„Una dintre procedurile pe care ni se cere să le aprobăm astăzi, şi anume transferul pronucleic, presupune crearea şi distrugerea în mod deliberat a cel puţin doi embrioni umani – în practică probabil a mai multora – pentru a crea un al treilea embrion care se doreşte a fi ferit de boala mitocondrială (dacă exită leziuni la nivelul mitocondriilor – microcomponente ale celulei –  sau dacă acestea nu funcţionează, celulele nu-şi pot îndeplini funcţiile. Defectele genetice sau problemele cauzate de droguri şi radicali liberi sunt principalele cauze – n.trad)”  – a afirmat aceasta.
„Putem fi mulţumiţi că sacrificăm două vieţi pentru a crea o a treia? ”
Unii experţii au argumentat că acest gen de fertilizare in vitro ar putea elimina defectele genetice de la nivelul mitocondriilor care provoacă boli cum ar fi distrofia musculară, insuficienţa cardiacă, renală sau hepatică. Alţii spun că depăşeşte unele bariere şi au emis avertismente în ceea ce priveşte manipularea ADN-ului.
Mitocondriile sunt componente biologice minuscule care au rolul unor „centrale” care furnizează corpului energia necesară. Acestea sunt transmise de la mamă la făt.
Tehnicile în discuţie ar urma să fie aplicate numai în cazul câtorva femei (10-12 în fiecare an) care au defecte la nivelul mitocondriilor, aceste structuri care produc energie în afara nucleului celulei. Corectarea defectelor presupune recoltarea de ADN specific dintr-un ovul sănătos al unei donatoare (nucleul conţine informaţia întregii celule, informaţie codificată în ADN) şi transferarea lui în ovulul viitoarei mame. Procesul poate avea loc fie înainte de fertilizare, fie după. Embrionul care rezultă va avea ADN-ul nucleic al celor doi părinţi, dar ADN-ul mitocondrial va fi al celei de-a treia persoane, al donatoarei.
Oamenii de ştiinţă spun că genele cotrolate de ADN-ul donatorului reprezintă mai puţin de 1% din totalul genelor copilului.

Surse: Reuters, Asociated Press,  www.mashable.com

Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă