Aspirina şi beta-blocantele – recomandate după un episod de furie

44585Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au stabilit că există o perioadă de două ore după un moment de furie în care riscul producerii unui atac de cord se menţine la cote alarmante

După un episod de furie, ar fi util să luăm aspirină sau medicamente beta-blocante, potrivit specialiştilor, pentru că un moment de acest fel creşte riscul de atac de cord de aproape 10 ori.
Semnele care ne indică faptul că nivelul de furie a atins cote periculoase sunt tensiunea muşchilor, pumnii sau dinţii încleştaţi şi impulsul de a sparge obiecte.
Autorii studiului spun că medicamentele care scad tensiunea arterială, cum ar fi aspirina sau beta-blocantele realizează o anulare a activităţii hormonilor adrenalină şi noradrenalină şi ne-ar putea fi de ajutor.

Descoperirile noastre confirmă lucruri care până acum au fost doar sugerate de unele dovezi empirice, chiar şi în filme vedem aceste certuri intense urmate de crize de inimă. Ceea ce trebuie să adăugăm însă este faptul că riscul nu dispare imediat. Perioada critică durează încă două ore. Ritmul cardiac se accelerează, tensiunea arterială creşte, vasele de sânge se rigidizează şi favorizează formarea de cheaguri. În acest timp, oamenii se apucă de lucru sau se suie la volan.” – afirmă prof. Buckley, unul dintre cercetătorii australieni.

Studiul a fost publicat în European Heart Journal.

Sursa: www.telegraph.co.uk
Traducerea: Bianca Ioniţă