Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a convenit cu omologul său iordanian reuniunea Consiliului de Afaceri româno-iordanian

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a convenit cu omologul său iordanian, Nasser Judeh, organizarea în acest an a unei reuniuni a Consiliului de Afaceri româno-iordanian. Cei doi au avut o întrevedere la Barcelona, cu ocazia Reuniunii ministeriale a Uniunii Europene cu statele partenere din Vecinătatea Sudică. Corespondentul RRA în Spania, Annamaria Damian, ne spune ce subiecte au dominat agenda reuniunii.

Reporter: Reuniunea de la Barselona a fost precedată de un omagiu pentru victimele accidentului de avion din Albii francezi. Participanţii la întâlnire discută despre colaborarea ţărilor Uniunii Europene cu vecinii din Orient şi Africa pentru rezolvarea problemelor grave ale momentului. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a amintit situaţiile din Siria şi Libia şi a cerut cooperare mai strânsă între statele situate pe cele două maluri ale Mării Mediterane. La rândul său, în discursul de inaugurare, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a afirmat că pentru a reduce numărul dramelor migraţiei ilegale este nevoie de finanţarea ţărilor de provenienţă, dar şi de creşterea posibilităţilor de emigrare legală şi de dialog politic. Principala ameninţare pentru toate statele este în prezent terorismul jihadist – a subliniat şeful guvernului spaniol. Lumea musulmană este victimă şi ea în egală măsură – a spus Rajoy – amitind ultima operaţiune antiteroristă din Barselona unde săptămâna trecută a fost destructurată o reţea care era pregătită să comită un atentat în acest oraş. Terorismul jihadist trebuie combătut cu unitate internaţională împotriva violenţei fără să fie confundat cu religia, deoarece nu are frontiere – a mai precizat Mariano Rajoy.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 aprilie