Revista presei internaţionale – 11 mai 2015

Două teme pe care presa internaţională le abordează cu predilecţie sunt situaţia tot mai tensionată din nordul Macedoniei, unde cel puţin şase poliţişti şi-au pierdut viaţa în confruntările cu o grupare armată, şi vizita cancelarului german Angela Merkel la Moscova, la o zi după manifestările dedicate Zilei Victoriei asupra nazismului. În nordul Macedoniei, schimburile de focuri au fost reluate ieri între forţele de ordine şi o grupare armată la Kumanovo, oraş situat în nordul ţării, având o comunitate albaneză puternică. Presa locală anunţă că luptele s-au soldat deja cu cel puţin şase morţi în rândul poliţiştilor macedoneni. Russia Today comentează că Macedonia se confruntă des cu revolte cu caracter etnic, protestatarii albanezi cerând mai multe drepturi. În 2001 – scrie Russia Today – revolta albanezilor s-a încheiat cu un acord de pace însă tensiunile rămân în zonă. Cel mai recent incident a avut loc în urmă cu mai puţin de trei săptămâni, când 40 de etnici albanezi din Kosovo au ocupat secţia de poliţie macedoniană de la frontiera de nord şi au cerut formarea unui stat albanez în această ţară. Focus News din Bulgaria scrie, citând surse macedonene, că grupul armat care a deschis focul împotriva forţelor de ordine intenţiona să atace simultan cinci secţii de poliţie. Focus News comentează că deşi nu s-a instaurat deocamdată liniştea, schimburile de focuri s-au redus în contextul în care autorităţile au anunţat că au fost ucişi cel puţin 15 atacatori şi au fost capturaţi alţi 20. Preşedintele Macedoniei şi-a întrerupt vizita la Moscova pentru a gestiona incidentul, scrie agenţia macedoniană de presă Meta.
Pe de altă parte, Moscova primeşte o vizită la nivel înalt din partea cancelarului german Angela Merkel. Vizita este urmărită cu interes de presa internaţională, care comentează pe larg faptul că demnitarul german a preferat să nu participe la ceremoniile organizate sâmbătă cu ocazia Zilei Victoriei asupra nazismului şi şi-a amânat deplasarea pentru duminică. Sub titlul „S-a încheiat epoca de gheaţă?” cotidianul german Bild scrie că preşedintele Rusiei a numit Germania „un prieten şi un partener” în pofida diferendelor serioase privind criza din Ucraina. Potrivit Rosbalt, şeful statului rus a declarat că problemele existente astăzi între Rusia şi Occident au o influenţă negativă asupra relaţiilor dintre Moscova şi Berlin. De cealaltă parte, Angela Merkel a chemat Rusia la cooperare pentru rezolvarea situaţiilor dificile şi a făcut apel la găsirea unor căi diplomatice. The Wall Street Journal comentează că deşi majoritatea liderilor vestici au refuzat să pună piciorul în Rusia pentru a sublinia dezacordul faţă de politica Moscovei în privinţa Ucrainei, gestul cancelarului Merkel demonstrează – cităm – „abordarea echilibrantă a Germaniei ca ţară care încearcă să îşi asume un rol mai important în diplomaţia globală”.
Rămânem în sfera politicii europene şi vorbim despre alegerile prezidenţiale din Polonia. Preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski se află pe primul loc în preferinţele electoratului deşi, după cum notează cotidianul francez Le Point, avansul acestuia în faţa contracandidatului Andrzej Duda nu încetează să scadă, ceea ce indică şanse mari de organizare a unui nou tur peste două săptămâni. ABC News comentează că în Polonia preşedintele îndeplineşte mai mult funcţii ceremoniale, majoritatea puterii fiind în mâinile guvernului. Totuşi preşedintele este oficial comandantul-şef şi are puterea de a propune şi de veto în aspecte privind legislaţia. ABC News subliniază totodată că scrutinul prezidenţial reprezintă un test pentru partidele politice înaintea alegerilor parlamentare din toamnă.
Un preşedinte pe care istoria îl va reţine drept o figură proeminetă a politicii din Turcia, Kenan Evren, s-a stins din viaţă în spital la vârsta de 98 de ani. Cunoscut pentru lovitura militară din 12 septembrie 1980, prin care a destituit guvernul şi parlamentul, Kenan Evren a fost judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă, în 2014, pentru modul în care a adus la putere conducerea militară, notează ziarul Zaman din Turcia. Publicaţia anunţă că în cinstea fostului preşedinte va fi oficiat mâine un ceremonial militar.
Din Le Figaro aflăm că OMS a anunţat încheierea epidemiei de Ebola în Liberia, unde au trecut 42 de zile fără a se înregistra un nou caz. OMS subliniază că este vorba de o „realizare monumentală” pentru Liberia, unde într-un an s-au înregistrat peste 10.000 de cazuri din care 4.700 soldate cu deces.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)