Premierul moldovean consideră unirea Republicii Moldova cu România prea scumpă pentru „fraţii de peste Prut”

Premierul moldovean, Valeriu Streleţ, a respins posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Un astfel de proces, a explicat el, presupune cheltuieli inacceptabile pentru cetățenii români. „Fraţii noştri de peste Prut au alte probleme” – a declarat premierul Republicii Moldova, citat de Europa Liberă. „Au fost făcute calcule ale cheltuielilor pentru unire. Nu cred că există multe persoane entuziaste, care să fie de acord cu scăderea nivelului de viaţă al familiilor lor în Bucureşti sau Pitesti, de dragul unirii” – a adăugat Streleț.

După cum transmite NOI.md, Valeriu Streleţ a subliniat că, în prezent, tema unirii Republicii Moldova cu România nu este inclusă pe ordinea de zi politică la Chişinău şi Bucureşti.

„România este principalul nostru susţinător, dar acum nici autorităţile de la Bucureşti, nici cele de la Chişinău nu pun în faţă posibilitatea unirii într-un stat unic” – a declarat Valeriu Streleţ, citat de Independent.md.

Între timp, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a chemat Republica Moldova la unirea cu România. Potrivit afirmaţiilor lui, informează vesti.md, România are nevoie de Republica Moldova. „Cu cât este statul mai mare, cu atât este mai important şi mai puternic” – a subliniat fostul preşedinte român.

Comentând declaraţiile premierului moldovean, Valeriu Streleţ, privind imposibilitatea unirii cu România, Traian Băsescu a declarat: „Problema nu constă în bani, ci în viitor”.

„Viitorul României poate să se bazeze şi în procesul de unire cu Republica Moldova. Trebuie doar desfăşurate convorbiri cu Chişinăul şi adoptată o politică de stat pe tema unirii” – a declarat politicianul român. În opinia sa, „interesele regionale obligă la un astfel de demers”.

www.rosbalt.ru – 12 august