„Alo, alo, aici Radio Bucuresti”

Înca de la primul semnal transmis pe unde radio, lumea a fost fascinata. Noua metoda de comunicare a produs puternice efecte pe plan social, economic, militar si cultural.

11 noiembrie 1928, o data obisnuita pentru unii, dar atat de speciala pentru indragostitii de radio si pentru cei care viata lor inseamna radio.

La aceasta data a fost realizata prima transmisiune radiofonica a postului Radio Bucuresti, mai exact la ora 17:00. S-a auzit „Alo, alo, aici Radio Bucuresti”. Emisiunea a fost deschisa de profesorul Hurmuzescu în calitate de presedinte al Consiliului de Administratie.

Anul 1929 aduce prima transmisie de teatru radiofonic pentru copii: piesa „Pufusor si Mustacioara“ de Victor Ion Popa. Tot acum debuteaza si principalele emisiuni din grila postului, cum ar fi „Copiii nostri“ inaugurata de Isabela Sadoveanu. Emisiunea a fost adresata parintilor în calitate de educatori.

Primele reportaje si interviuri radiofonice au loc la distanta de un an. In anul 1930 se construiesc primele studiouri adecvate sau sali de auditie, cum se numeau în acea perioada si tot acum este transmis pentru prima oara un miting aviatic.

Nici anul 1932 nu a fost sarac in evenimente. Orchestra Radio începe sa concerteze si pe alte

scene decât în studioul Radio. Totodata, la 9 octombrie are loc prima transmisiune religioasa, în direct, cea a slujbei de la Biserica Sf. Silvestru din Bucuresti, iar din aceasta data, în fiecare duminica, are loc transmisia serviciului religios.

Lunile au trecut, si anii de asemenea, iar lucrurile in Radiodifuziunea Romana au mers tot spre bine. La data de 11 iunie 1933 are loc prima transmisie în direct a unui meci de fotbal, România – Iugoslavia, din Cupa Balcanica, meci care s-a disputat pe stadionul ONEF.

La putin timp, la Radio Romania se aude pentru prima data si vocea binecunoscutei Maria Tanase, care pe 20 februarie 1938 interpreteaza alaturi de taraful Ion Matache din Arges, melodia Pasare Maiastra. Din acest moment, Maria Tanase continua sa fie programata aproape saptamanal de Radio Romania.

buletin