Târgul de Carte „Gaudeamus” îşi închide porţile

Târgul de Carte „Gaudeamus” organizat de Radio România la Romexpo, în Bucureşti, se închide la ora 20:00, după cinci zile în care au avut loc peste 700 de sute de evenimente editoriale, expoziţii şi ateliere de creaţie. În această după amiază, publicul a ales editura preferată şi tot astăzi a fost desemnată cea mai rîvnită carte.
„Biblia pierdută”, de Igor Bergler, de la editura RAO, un volum bine documentat, care dezvăluie motivele reale pentru care Vlad Ţepeş a fost transformat de către propaganda epocii în Dracula, a fost cea mai râvnită carte la Târgul „Gaudeamus”.
Igor Bergler: „Acţiunea e atât de complicată, încât dacă scapi o pagină-două, rişti să nu mai înţelegi nimic. Se construieşte ca un puzzle, se tot pune, se tot pune şi abia foarte târziu începi să înţelegi. Nu e bine să citeşti sfârşitul, pentru că o să fii foarte nedumerit. De asta trebuie să o citeşti în ordine şi să citeşti tot”.
La Trofeele „Gaudeamus”, stabilite prin voturile publicului, editura Humanitas a câştigat locul I, reuşind, totodată, să vândă peste 1000 de exemplare din cartea lui Mircea Cărtărescu, „Solenoid”. A fost urmată de editurile RAO şi Nemira. Premiul de Excelenţă a fost acordat editurii Cartier, iar Premiul „Educaţia”, Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian” l-a obţinut George Volceanov, pentru traducerea din limba engleză a romanelor „Ochii doamnei mele” şi „Moartea la Depford”, de Anthony Burgess.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)