Sprijinul pe care Germania îl poate acorda ţării noastre pentru aderarea la Spaţiul Schengen, pe agenda discuţiilor de la Berlin

Relaţiile economice importante pe care România le are cu Germania, dar şi sprijinul pe care această ţară ni-l poate oferi pentru aderarea la Spaţiul Schengen s-au aflat pe agenda discuţiilor pe care premierul Dacian Cioloş le-a purtat, astăzi, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel. Trimisul Radio România Actualităţi în capitala Germaniei, Alin Şerbănescu, relatează.
Reporter: Germania doreşte rezolvarea problemei imigraţiei ilegale, în special prin întărirea controlului la frontierele externe ale UE – afirmă cancelarul german, Angela Merkel. În acest context, înaltul demnitar german susţine că statele membre ale UE trebuie să facă toate eforturile inclusiv pentru menţinerea Spaţiului Schengen. În ceea ce priveşte aderarea României la acest spaţiu, Germania aşteaptă următorul raport MCV pentru a îşi exprima poziţia – a subliniat Angela Merkel.
Angela Merkel: Schengen este ceva care este apreciat de cetăţenii europeni. Este şi un factor de creştere în Europa şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat sistemul Schengen. Şi, bineînţeles, dăm posibilitatea acestor ţări care vor să intre în Spaţiul Schengen să devină membre ale Spaţiului. Şi este important că România a luat multe măsuri de securizare a frontierelor externe. Există şi un context cu combaterea corupţiei. Şi, în acest sens, noi aşteptăm să vedem următorul raport al Comisiei Europene.
Reporter: Premierul Dacian Cioloş a precizat, la rândul său, că România a fost în anul 2014 al doilea contributor net, după Germania, la acţiunile FRONTEX de securizare a frontierelor UE. Dacian Cioloş a adăugat că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, iar la ora actuală acţionează asemenea unui stat membru al acestui Spaţiu. Premierul român şi-a exprimat speranţa că următorul raport MCV va fi unul pozitiv şi va demonstra astfel că România a făcut paşi importanţi inclusiv în lupta împotriva corupţiei.
Dacian Cioloş: România a făcut eforturi semnificative în aceşti ultimi ani, care, dincolo de procesul tehnic, încep să se vadă în societate. Guvernul actual este hotărât să continue acest trend pozitiv al luptei împotriva corupţiei şi ne aşteptăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în privinţa aderării României la Schengen.
Reporter: Discuţiile de la Berlin dintre premierul Dacian Cioloş şi cancelarul german Angela Merkel pe tema Spaţiului Schengen s-au desfăşurat şi în contextul dorinţei coordonării punctelor de vedere ale României şi Germaniei în UE.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie