Românii din Bucovina îi cer lui Poroşenko autonomie teritorială

Adunarea Românilor din Bucovina s-a adresat preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, cu apelul acordării teritoriului locuit de populaţia compactă română din regiunea Cernăuţi a statutului de autonomie teritorială, a anunţat publicaţiei „Ukrainskie Novosti” coordonatorul Consiliului Adunării Românilor din Bucovina, Dorina Chirtoacă. Potrivit afirmaţiilor sale, drepturile românilor şi ale altor minorităţi naţionale din Ucraina sunt serios încălcate, iar autonomia va permite construirea unor mecanisme de apărare.

Într-un mesaj al diasporei române se subliniază, în special, că promisiunea preşedintelui ucrainean privind acordarea autonomiei teritoriale tătarilor crimeeni (făcută în luna mai 2016) „a creat un precedent juridic şi politic, în cadrul căruia toate populaţiile compacte care locuiesc în Ucraina pot cere un astfel de statut”.
„În acelaşi timp, noi, românii din Bucovina, deţinem condiţii speciale pentru a fi primii în această chestiune. Pământul nostru a fost până în anul 1944 teritoriu al României. Strămoşii noştri au trăit sute de ani în Bucovina de Nord şi au creat cultura şi bogăţia naţională a acestei regiuni. Iar astăzi noi suntem lipsiţi de drepturile şi libertăţile elementare” – se afirmă în declaraţie.
Adunarea Românilor din Bucovina a subliniat, de asemenea, că activiştii mişcării naţionale române sunt persecutaţi şi lor li se interzice desfăşurarea de evenimente şi forumuri. Din acest motiv, organizaţia a decis să trimită scrisori la UE, APCE şi altor instanţe internaţionale pentru a atrage atenţia faţă de problema apărării drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina. Amintim că, în ultima vreme, în România, a crescut numărul susţinătorilor ideii de reîntoarcere a întregii Bucovine Bucureştiului. În prezent, regiunea este împărţită în două: partea de sud aparţine românilor, iar partea de nord – Ucrainei. Unii analişti români consideră că, având în vedere criza ucraineană, Bucureştiul ar trebui să analizeze posibilitatea trimiterii trupelor sale pe teritoriul regiunilor Odesa şi Cernăuţi. De asemenea, în ultimii ani, Bucureştiul a intensificat eliberarea cetăţeniei române cetăţenilor Ucrainei după procedura simplificată.
La 21 septembrie 2015, în localitatea Ivano-Frankovsk, şeful direcţiei de organizare şi mobilizare din cadrul comandamentului operativ „Zapad” (Vest), colonelul Viktor Kevliuk, a declarat că în Bucovina se creează o nouă brigadă montană pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii ale României asupra acestei regiuni.
„Ministrul apărării al Ucrainei a luat decizia formării unei noi brigăzi montane de asalt numărul 10. Locul de dislocare al brigăzii va fi Kolomia. Avem sarcina de a verifica ce obiective militare au rămas acolo şi de a desfăşura acţiuni de reconstrucţie şi de reechipare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm pe bază de contract circa o mie de voluntari” – a declarat, la vremea respectivă, Viktor Kevliuk. La scurt timp, Bucureştiul a cerut Kievului explicaţii în legătură cu informaţiile apărute în mass-media privind crearea unei brigăzi montane în Bucovina.

www.tass.ru – 20 iunie