Comandamentul NATO din capitală a devenit operaţional

Eveniment important pentru calitatea de membru NATO pe care o are România. Două noi structuri de comandă şi control ale Alianţei, găzduite în Bucureşti, devin acum operaţionale. La eveniment a participat şi preşedintele, Klaus Iohannis, alături de ambasadorul american, Hans Klemm, şi oficiali ai Alianţei Nord Atlantice.

Reporter: Cele două strcturi de comandă şi control ale NATO găzduite pe teritoriul României au fost aprobate la summitul Alianţei din 2014 şi trebuiau sa devină operaţionale înainte de summitul de la Varşovia, ce are loc săptamâna viitoare.

Klaus Iohannis: România şi-a îndeplinit integral şi la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanţă cu nivelul de ambiţie al Alianţei şi cu măsurile adoptate în 2014 la summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrază că suntem un aliat credibil.

Reporter: Şi oficialii NATO prezenţi la eveniment au apreciat contribuţia României.

Michelle Howard – comandatul Comandamentului Forţelor Reunite Napoli: Astăzi punem o piatră de hotar şi acum începe activitatea operaţională importantă. Beneficiem de mâna de fier a conducătorilor acestei ţări gazdă. Alianţa noastră se bazează pe state ca România.

Reporter: Preşedintele, Klaus Iohannis, a repetat că sistemele NATO amplasate în România au doar rol defensiv şi că singurele variante viabile de soluţionare a conflictelor rămân cele politice, nu cele militare.

REALITATEA TV – 1 iulie