Premierul Dacian Cioloş începe un turneu asiatic

Premierul Dacian Cioloş începe astăzi un turneu asiatic cu o vizită oficială de patru zile în Republica Socialistă Vietnam, cu scopul de a relansa relaţia bilaterală, în special în domeniul economic şi comercial. Vineri şi sâmbătă, şeful guvernului va participa la cel de al 11-lea summit Europa – Asia, care va avea loc în Mongolia, la Ulan Bator.
Reporter: Petruţa Obrejan – Dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale dintre companiile româneşti şi cele vietnameze, dar şi identificarea unor noi oportunităţi de afaceri reprezintă, fără nicio îndoială, unul dintre principalele obiective ale vizitei, pe care premierul Dacian Cioloş a început-o astăzi în capitala Vietnamului. El preciza recent, la postul public de televiziune, că există totodată şi o importantă dimensiune politică a vizitei. Astfel, se intenţionează relansarea cooperării cu Vietnamul, partener tradiţional al României în Asia.
Dacian Cioloş: Tocmai de aceea am decis ca să mă opresc şi în Vietnam, unde de foarte multă vreme un prim-ministru al României sau un şef de stat nu s-a mai oprit. Uniunea Europeană negociază şi cu Vietnamul un acord de liber schimb. Noi avem relaţii tradiţionale bune cu Vietnamul. Aş vrea să dinamizăm şi acolo relaţia, inclusiv economică. Merg cu un grup de circa 20 de oameni de afaceri din România, în încercarea de a găsi un potenţial de colaborare economică.
Reporter: Pe lângă discuţiile bilaterale, care vor avea loc pe parcursul vizitei, cu preşedintele republicii, cu şeful executivului de la Hanoi, dar şi cu alţi demnitari vietnamezi, premierul Dacian Cioloş va participa şi la deschiderea Forumului economic România-Vietnam, organizat de camerele de comerţ şi industrie din cele două state, Pe parcursul vizitei este prevăzută şi semnarea a două programe de cooperare în domeniile educaţiei şi culturii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iulie)