„Radioul este o instituţie cu autoritate credibilă” (Vasile Puşcaş, negociatorul şef al României pentru aderarea la UE)

În istoria trăită de noi, radioul a jucat un rol important, inclusiv datorită autorităţii şi a credibilităţii de care se bucură – spune domnul Vasile Puşcaş, negociatorul şef al României pentru aderarea la UE.

Vasile Puşcaş: Am să încep şi eu ca şi cronicarul. Nu ştiu cum sunt alţii, dar pentru mine Radioul şi mai ales Radioul public a fost unul dintre principalele mijloace prin care comunicam cu oamenii. Îmi amintesc cu mare plăcere nu doar faptul că întotdeauna Radioul era prezent atunci când /…/ o deschidere sau o încheidere de capitol sau oricare dintre etapele negocierii, dar mai ales înlesnea un dialog cu ascultătorii. Era o comunicare vie, era o comunicare directă şi intermedierea pe care Radioul public ne-a realizat-o pe subiectul acesta, al aderării la UE a României a fost, cred eu, unul dintre cele mai fertile şi cele mai productive în acelaşi timp zone în care am putut să aflu ceea ce voiau românii, cetăţenii români din punctul de vedere al aşteptărilor, al percepţiilor despre UE şi în acelaşi timp în care puteam să transmit mesajele mele care nu erau întotdeauna din cele mai bune şi nu erau întotdeauna cele mai frumoase, dar erau întotdeauna dătătoare de speranţă că dacă încercăm să facem ceva bun pentru noi şi pentru ţară atunci se răsfrânge clar asupra tuturor. A fost, şi cu asta închei subiectul acesta, a fost o întâlnire emoţionantă, o întâlnire emoţionantă între ceea ce negociatorul şef întâlnea la Bruxelles, din perspectiva statelor membre, din perspectiva instituţiilor europene şi ceea ce cetăţenii români aşteptau de la procesul de negociere şi de la aderarea la UE.

Realizator: Domnule ministru, cineva a făcut această comparaţie, de fapt un fel de metaforă şi mi s-a părut foarte potivit. Acum dumneavoastră puteţi să o judecaţi şi ca specialist. De fapt, cetăţeanul român prin taxa pe care o plăteşte pentru Radio este, de fapt acţionar la Radio şi este un acţionariat prin naştere, pentru că din 1928 încoace în acest fel s-a menţinut Radioul ca radio al fiecăruia.

Vasile Puşcaş: Aşa este.

Realizator: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Radioul?

Vasile Puşcaş: Pentru mine în continuare Radioul înseamnă o voce, un mesaj, un gând, dar mai ales o instituţie cu autoritate credibilă pentru a emite şi pentru a difuza mesajele nu doar ale instituţiilor publice, dar şi ale cetăţenilor. Mi se pare, dacă vreţi, un mediu în care se dezvoltă conceptul acesta al cetăţeniei în contextul foarte multor mijloace media. Este un mediu, eu nu folosesc instrument, nu folosesc de data asta mijloc, este un mediu în care ne regăsim pe noi în această viteză extraordinară şi ne regăsim într-o comunicare permanentă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 noiembrie