Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că Acordul de asociere cu UE este în beneficiul cetăţenilor

Prin declaraţiile făcute la Moscova preşedintele Igor Dodon şi-a reconfirmat imaginea de promotor al intereselor Federaţiei Ruse în Republica Moldova, iar o posibilă denunţare a Acordului de liber schimb cu UE ar avea consecinţe economice grave – susţin experţii de la Chişinău. Totodată, premierul moldovean a spus, la rândul său, că declaraţiile făcute de preşedintele Dodon referitoare la Acordul de asociere la UE nu vor avea în ţară niciun efect practic. Relatează Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Reporter: Chişinăul nu va accepta niciun fel de intervenţie asupra Acordului de asociere, pentru că acest document este parte a programului de guvernare – a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. El a subliniat că Acordul de asociere este în beneficiul cetăţenilor, iar integrarea europeană rămâne principalul obiectiv al autorităţilor de la Chişinău.

Pavel Filip: Acordul de asociere cu UE este în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. Chiar din momentul semnării Acordului de asociere UE a alocat Moldovei peste 746 de milioane de euro. Dacă cumva cetăţenii nu au simţit aceste investiţii din partea UE atunci nu este vinovată UE, se face vinovată administraţia de la Chişinău, care poate nu tocmai eficient a utilizat aceşti bani.

Reporter: Referitor la declaraţia lui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, Pavel Filip a spus că acesta nu poate fi pus în aplicare fără susţinerea politică a parlamentului şi guvernului. Prin declaraţiile de la Moscova Igor Dodon a revenit la retorică dură din timpul campaniei electorale şi s-a arătat ca un susţinător fidel al Partidului Socialiştilor, chiar dacă oficial a renunţat la calitatea de membru al acestei formaţiuni – a comentat, pentru Radio Chişinău, Anatol Ţăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova. În acelaşi timp, el s-a referit la pericolul federalizării Republicii Moldova, idee preluată de preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce în anul 2003 planul de federalizare a eşuat. Federalizare ar însemna transformarea Republicii Moldova într-o vasală a Rusiei, consideră Ţăranu.

Anatol Ţăranu: Devansarea memorandumului Kozak, Rusia nu renunţă la această strategie a sa, care nu înseamnă nimic altceva decât aservirea Republicii Moldova Tiraspolului, iar în ultimă instanţă Moscovei. Păcat că preşedintele Dodon este adeptul ideii aservirii Republicii Moldova Federaţiei Ruse, Moscovei, şi federalizarea este nimic altceva decât prefacerea Republicii Moldova într-o anexa colonială a Federaţiei Ruse.

Reporter: Şi vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan a atenţionat în cadrul unei declaraţii pentru presă că planul de federalizare a Republicii Moldova din 2003, aşa-numitul plan Kozak, prezintă riscuri majore pentru statalitatea Republicii Moldova.

Gheorghe Bălan: Închei ce era prevăzut în planul Kozak, exista posibilitatea ca acest mecanism să nu funcţioneze. Exista posibilitatea de blocare a sistemului de funcţionare a statului, care într-un final putea să ducă la imposibilitatea de a funcţiona normal a ţării şi la careva urmări mai grave şi când au fost puse pe cântar toate plusurile şi minusurile, s-a constatat că nu este cea mai bună abordare şi cea mai bună soluţie.

Reporter: Igor Dodon şi-a încheiat astăzi prima sa vizită oficială peste hotare la Moscova. El a anunţat că următoarea vizită o va efectua la Bruxelles, după care la Bucureşti sau Kiev, după ce anterior afirma că Peninsula Crimeea aparţine Rusiei, iar ieri a declarat că jumătate din teritoriul României este pământ moldovenesc./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie