Revista presei internaţionale – 21 ianuarie 2017

 Fireşte, evenimentul cu rezonanţă istorică al ultimelor 24 de ore: învestirea celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, Donald Trump. Ziarele lumii marchează ceremoniile de la Washington, dar şi mitingurile de protest ale unor mari mase de oameni. „Trump este învestit. El a promis să pună capăt ‘carnagiului american” – titrează „Washington Post” şi continuă: „Donald Trump şi-a început preşedinţia precum şi-a început campania electorală – cu un discurs direct şi brutal în care a vorbit despre naţiunea schilodită, cu o nevoie acută şi imediată de acţiune. Discursul său inaugural a fost diferit total de cele ale predecesorilor săi. Donald Trump a spus răspicat că aceasta va fi o preşedinţie total diferită. „Nu a fost un discurs obişnuit în ce priveşte apelul la unitate. A fost un ‘Trumpism’, pledoaria unui om de afaceri despre probleme şi soluţii. Un discurs extrem de pragmatic”, comentează „Washington Post”.
Nici ziarele europene sau asiatice nu găsesc ceva pozitiv în discursul noului preşedinte american. „Financial Times” titrează: „Preşedintele Trump face o promisiune sfidătoare în speech-ul său: „Mai întâi de toate, America”. Alt ziar britanic, „The Independent”, scrie: „Preşedintele Trump la Washington, pregătit şi nerăbdător să îşi asume noua funcţie. Dacă America şi lumea întreagă sunt sau nu pregătite pentru el, ră mâne de văzut”. De la Paris, „Le Monde” apreciază: „A fost Ziua Z pentru Donald Trump”. Ziarul continuă: „La 70 de ani, fără experienţă politică, diplomatică sau militară, Donald Trump l-a succedat pe Barack Obama ca lider al unei puteri mondiale”. „Liberation” apelează la alt citat al noului preşedinte american: „Vremea vorbelor a trecut, este timpul să acţionăm”. Publicaţia comentează: „Este cel mai puţin unificator discurs din istoria SUA”. Vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, şi-a exprimat temerile în legătură cu relaţiile ţării sale cu SUA într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF: „Am ascultat un discurs în cel mai naţionalist ton. Cred că trebuie să ne pregătim pentru un drum cu hârtoape. Trump a fost extrem de serios în discursul său, ceea ce înseamnă că trebuie să îşi respecte promisiunile privind comerţul şi celelalte probleme despre care a vorbit.” Revista „Der Spiegel” consacră acestui subiect mai multe comentarii, reunite sub titlul: „Trump a preluat Biroul Oval. Asta este o ameninţare”. „Anunţul lui Trump că SUA nu se vor mai ocupa de apărarea şi bunăstarea altor naţiuni reprezintă o ameninţare, şi aceasta este: Lasă, că vă arătăm noi!”. De la Moscova, „Russia Today” are un ton schimbat: „Donald Trump a fost exuberant. Discursul lui inaugural nu a fost unul de proporţii istorice, nici nu a avut o gândire înalt academică, dar a fost o declaraţie sinceră”.
Alte ziare moscovite sunt mai categorice. „Moscow Times” titrează: „Amorul Rusiei pentru Donald Trump creşte”. Şi, în continuare: „Febra Trump a cucerit Rusia. Pe ecranele televizoarelor din magazinele moscovite este postată poza lui Trump. În ţarcul său din grădina zoologică din Siberia, ursul polar Felix, care înainte de alegeri a prezis cine va fi al 45-lea preşedinte al SUA, mănâncă un pepene pe care a fost sculptat portretul lui Donald Trump. Pe străzile din St. Petersburg se vând la sdtandurile de suveniruri măşti cu chipul lui Vladimir Putin şi Donald Trump”.
În acelaşi timp, toate ziarele consemnează şi avalanşa de demonstraţii de protest de la Washington, care a reunit peste un milion de oameni. „Washington Post” scrie: „Protestatarii au participat la un marş în centrul capitalei americane, scandând ‘Nu este preşedintele meu!’ şi vandalizând ceea ce se consideră a fi simboluri ale sistemului capitalist american: clădirea Băncii Americii, un restaurant McDonlad’s şi un magazin Starbucks. Alte grupuri de demonstranţi, au ieşit pe străzile din Washington distrugând maşini, pubele şi automate de ziare, strigând ‘Să-i facem pe rasişti să se teamă din nou'”. Poliţia, desfăşurată în număr impresionant, a operat arestări, mai scrie „Washington Post”. /mbaciu

(Magda Baciu)