BLOOMBERG: Criza politică din România se adânceşte, preşedintele critică partidul de guvernământ

Renunţarea cabinetului (la ordonanţă), este ‘prea puţin’ în faţa protestelor masive

Parlamentul votează bugetul pe 2017 budget, banca centrală menţine rata dobânzii

Turbulențele politice care au cuprins România s-au adâncit, în timp ce președintele Klaus Iohannis a atacat partidul de guvernământ pentru că nu face suficient pentru a opri cele mai mari proteste de la căderea comunismului. În timp ce alegerile anticipate ar fi „prea mult”, Iohannis a spus în plenul Parlamentului că abrogarea făcută de guvern a măsurii controversate considerate ca o slăbirea eforturilor de combatere a corupției și posibila demiterea unui ministru înseamnă „prea puțin”. Liderul social-democrat Liviu Dragnea a exclus o suspendare a președintelui și a declarat că speră ca „pacea” poate fi găsită. În timp ce parlamentarii partidului au părăsit sala în timpul discursului lui Iohannis, ei au aprobat ulterior bugetul pe 2017. Președintele s-a situat de partea sutelor de mii de protestatari care au inundat străzile din oraşele națiunii membre a Uniunii Europene și a NATO, în cea mai mare demonstraţie de sfidare de la revolta din 1989, care l-a alungat pe Nicolae Ceauşescu. Înainte de a fi revenit asupra deciziei, al treilea guvern din România în doi ani a provocat furia publică prin relaxarea în mod neașteptat a pedepselor pentru funcționarii care abuzează de pozițiile lor și care căutând să îi elibereze pe alții din închisoare.

Națiunea este „foarte nemulțumită”, le-a spus parlamentarilor marţi, la Bucureşti, Iohannis, care vrea un referendum cu privire la revizuirea Codului Penal. „Ce putem face pentru a ieși din acest impas? Aţi câștigat alegerile și acum trebuie să guvernaţi, dar nu oricum. România are nevoie de un guvern puternic, nu de unul care se supune timid ordinelor de partid”. Dragnea, care a susținut în mod repetat cabinetul, le-a declarat reporterilor mai târziu că el aștepta un” discurs mai conciliant” de la președinte. În timp ce prim-ministrul Sorin Grindeanu se confruntă cu o moțiune de cenzură, miercuri, în Parlament, poziția dominantă a social-democraților ar trebui să îi permită să învingă. Grindeanu a spus că l-ar putea demite pe ministrul Justiției, Florin Iordache, care a prezentat planurile opiniei publice planurile cabinetului. Tensiunile politice nu au fost suficiente pentru a preveni trecerea bugetului pentru acest an, care conține reduceri de impozite și creșteri salariale în sectorul public, care au stat la baza victoriei electorale a social-democraților din decembrie. Anterior, banca centrală a menţinut rata dobânzii de referință la un minim record de 1,75 la sută, în a 14-a şedinţă, după ce demonstrațiile au amplificat volatilitatea monedei.

„Există o șansă ca evenimentele politice din ultimele câteva săptămâni să determine factorii de decizie să devină îngrijoraţi în legătură cu leul”, a spus Capital Economics Ltd. de la Londra, într-o notă de cercetare. Dar preocuparea mai mare „este că perspectiva de relaxare a politicii fiscale poate alimenta presiunile asupra prețurilor pe parcursul acestui an”. În timp ce protestele au persistat luni, extinzându-se la o săptămână, rata de participare de 40.000 la nivel national a fost cu mult mai mică faţă de seara precedentă, cu 600.000 de persoane . Manifestanții sunt îngrijorați că guvernul încearcă să deturneze o campanie de patru ani anticorupție, care a prins în cursă oficiali de top, inclusiv un fost premier social-democrat. „În cazul în care partidul de guvernământ nu rezolvă criza repede, voi convoca discuții cu partidele, pentru a găsi modalități de a face acest lucru”, a spus Iohannis. „Trebuie să păstrăm democrația vie și țara noastră curată”./czaharia
Autori: Andra Timu și Roxana Zega

BLOOMBERG (SUA), 7 februarie 2017