EURACTIV: Sectorul sănătății din România amenință cu o grevă generală din cauza salariilor mici și a crizei de personal

Sectorul sănătății din România amenință ca, luna viitoare, să organizeze o grevă generală pentru a protesta din cauza salariilor mici și a crizei de personal care afectează spitalele în urma deciziei guvernului de anul trecut vizînd înghețarea angajărilor și reducerea fondurilor alocate acestui sector

EURACTIV (Belgia), 8 ianuarie 2024 – Anunțul a fost făcut de Viorel Hușanu, președintele sucursalei din București a sindicatului SANITAS, în cadrul unui interviu acordat canalului Digi24.
„De la începutul anului, noi am obosit de atât muncă în vreme ce alți funcționari publici nici nu s-au întors din vacanță”, a spus Hușanu la Digi 24.
„Camerele de gardă și secțiile sunt pline, iar noi ducem lipsă de personal”, a mai spus el, adăugând că este nevoie urgentă de peste 30000 de noi angajați și subliniind că liderii celor două partide de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, nu și-au respectat promisiunea făcută anul trecut, când au spus că vor scoate spre ocupare 15000 de posturi.
Un alt motiv de protest îl constituie salariile mici pe care surorile și asistenții le primesc în prezent.
Salariul unei surori se apropie de salariul minim, situîndu-se între 3000 de lei (cca. 600 euro) și 4000 lei (cca. 800 euro), iar înghețarea posturilor a dus la epuizare”, a explicat Hușanu.
Situația este gravă chiar și în București, unde, săptămâna tecută, o cameră de urgență dintr-un spital de copii risca să se închidă din cauza lipsei de personal.
În urma deciziei guvernului de înghețare a salariilor, peste 40 de asistenți de la Spitalul de Copii Gomoiu, care au demisionat, nici nu au putut fi înlocuiți.
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București a declarat că a adresat mai multe cereri guvernului în vederea deblocării posturilor din spitalele capitalei. „Totuși, guvernul a ales să ignore complet aceste cereri”.
Sâmbătă, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că atât Ministerul Sănătății, în privința spitalelor aflate sub autoritatea sa, cât și Ministerul Dezvoltării, în privințaa spitalelor aflate ăn sectorul administrațiilor locale, au depus memorii pe la mijlocul anului 2023 vizând deblocarea unor posturi în vederea angajărilor.
Totuși, aceste memorii nu au fost aprobate de Ministerul de Finanțe.
„Deși înțeleg să există niște probleme legate de deficitul bugetar, sper să putem depăși acest moment neplăcut”, a mai adăugat Rafila.
Joi, cu ocazia unei ședințe de guvern, premierul Macel Ciolacu a spus că dorește să rezolve rapid problema medicilor rezidenți care au luat examenul la sfârșitul anului trecut, el subliniind că există circa 4500 de medici în care statul a investit milioane de euro, iar ei tebuie să rămână în țară.
USR, un partid de opoziție, afirmă că, în pofida crizei de personal din sectorul sănătății, anul trecut, PSD și PNL „au angajat lunar câte 1000 de oameni”, partidul estimând că a fost vorba mai degrabă de niște „relații politice” decât de niște angajări necesare.
Sistemul sănătății din România se confruntă de mulți ani cu numeroase probleme, de la fonduri insuficiente la o lipsă de personal datorată migrației multor medici, surori și asistenți spre alte țări membre din UE.

Romania’s health sector threatens general strike amid low wages, staff shortages


Articol de Cătălina Mihai
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA