Trei militari şi-au pierdut viaţa, iar nouă au fost răniţi în accidentul din judeţul Argeş

Trei militari şi-au pierdut viaţa, iar nouă au fost răniţi în accidentul de aseară, din judeţul Argeş. Între timp, Parchetul Militar a început o anchetă la faţa locului. Mihaela Dragomir a urmărit subiectul şi vine cu detalii în Radiojurnal.

Reporter: Camionul care transporta 13 soldaţi din Batalionul 30 Vânători de Munte era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre Poligonul Cincu, unde efectuaseră un exerciţiu, spre garnizoana din Câmpulung Muscel. Vehiculul s-a răsturnat într-o râpă, iar cei nouă soldaţi răniţi sunt evaluaţi medical în spitalele militare, unde se află internaţi: doi sunt la Braşov, unul la Piteşti şi şase la Bucureşti. Doi dintre militarii decedaţi erau veterani ai teatrelor de operaţii din Afganistan, ne-a spus şeful Direcţiei Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Constantin Spânu.

Constantin Spânu: Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader au decedat în urma accidentului. În această dimineaţă, în toate unităţile militare din Armata României vor fi organizate ceremonii de comemorare a celor trei militari decedaţi în tragicul accident.

Reporter: Parchetul Militar face cercetări la faţa locului, iar în paralel se desfăşoară şi o anchetă administrativă. Şi la nivelul Batalionului 30 Vânători de Munte se va constitui o comisie care va stabili cauzele accidentului. Premierul Mihai Tudose le-a cerut instituţiilor implicate să acţioneze de urgenţă pentru salvarea vieţii militarilor răniţi în accident. Şeful guvernului s-a declarat nemulţumit că România nu dispune încă mijloacele tehnice pentru a interveni într-un asemenea eveniment şi a spus aseară, la TVR, că subiectul va fi abordat în şedinţa de astăzi a executivului.

Mihai Tudose: Este impardonabil ca la 27 de ani de democraţie şi de libertate, nişte oameni care erau în slujba ţării, nişte militari să nu poate fi salvaţi cu tot ceea ce se poate fiindcă în România nu avem un elicopter disponibil pentru acţiuni pe noapte în condiţii dificile, fiindcă nu se întâmplă accidentele numai ziua, eventual în Piaţa Victoriei, ca să fie mult asfalt şi uşor de ajuns./rpatulea/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie