Premierul britanic a adresat o scrisoare deschisă cetăţenilor europeni din Marea Britanie

Premierul britanic, Theresa May, a afirmat, joi, într-o scrisoare deschisă adresată cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, că vor putea să rămână în această ţară, dacă se află aici legal. Scrisoarea a fost emisă prin intermediul biroului premierului britanic din Downing Street nr. 10.

„Mergând astăzi la Bruxelles, ştiu că multă lume va conta pe noi – liderii celor 28 de naţiuni ale Uniunii Europene – să demonstrăm că punem oamenii pe primul loc”, a mai scris May, adăugând: „Cetăţenii care şi-au construit vieţile în Marea Britanie au o contribuţie enormă la ţara noatră şi vrem ca ei şi familiile lor să rămână. Nu aş putea să spun mai clar de atât: cetăţenii UE care se află legal astăzi în Marea Britanie vor putea să rămână. Acest lucru va însemna că cetăţenii UE care au cotizat la sistemul Marii Britanii – şi cetăţeni britanici care au cotizat la sistemul unei ţări din celelalte 27 ale UE pot beneficia de pe urma plăţilor făcute. Va permite familiilor care şi-au constuit vieţile împreună în UE şi Marea Britanie să rămână împreună. Şi va oferi garanţii că drepturile acelor cetăţeni britanici care trăiesc în prezent în UE, precum şi drepturile cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, nu se vor modifica în timp”.

Scrisoarea face referire la implementarea unui sistem digital prin care cetăţenii UE vor depune aplicaţii pentru a rămâne în ţară. „Dezvoltăm un proces digital consolidat, pentru cei care aplică pentru statut de rezidenţă în Marea Britanie în viitor. Acest proces va fi conceput având în minte utilizatorii şi vom fi alături de ei la fiecare pas. Vom menţine costul cât mai redus posibil – nu mai mult decât cel al unui paşaport britanic”. „Un lucru important: pentru orice cetăţean UE care deţine rezidenţă permanentă conform vechii scheme va fi implementat un proces simplu pentru a le modifica statutul actual la cel de statut stabilit”, precizează şefa guvernului de la Londra./mbrotacel/pvelisar

http://www.insightnewsmag.co – 19 octombrie