Revelionul 2018 la români

În luna decembrie 2017, Cult Market Research a realizat un studiu sociologic cantitativ despre alegerile românilor cu privire la petrecerea revelionului. Cele 800 de chestionare au fost aplicate telefonic.

Rezultatele studiului

Românii sunt destul de tradiţionalişti în ceea ce priveşte locaţia de petrecere a revelionului, cei mai mulți optează pentru propria casă. Astfel, 6 din 10 respondenți vor fi acasă în noaptea dintre ani și 1 din 10 respondenți va merge acasă la prieteni.

Bărbații români au planuri mai diverse decât femeile cu privire la locul în care vor petrece revelionul. Pe lângă petrecerea acasă, aceștia aleg și petrecerile date de prieteni, petrecerile la munte sau cele în afara țării. Femeile românce optează, mai degrabă, să rămână acasă pe 31 decembrie 2017.

Doar 4% dintre respondenți vor ieși din țară special pentru a sărbători revelionul.

În mediul rural 8 din 10 români optează pentru petrecerea revelionului acasă, în timp ce 5 din 10 români rezidenți în mediul urban aleg acest tip de petrecere.  

Cum 6 din 10 români nu vor părăsi confortul locuinței pentru sărbătorirea trecerii dintre ani, nu este de mirare că aceștia vor păși în noul an alături de familie. Doar 17% dintre români vor petrece împreună cu prietenii. O proporție mai mare a celor care vor petrece revelionul cu prietenii se regăsește în rândul tinerilor cu vârsta mai mică de 25 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, românii preferă ca în noaptea dintre ani să fie alături de partenerul de viață.

Jumătate dintre români asociază noaptea de revelion cu familia și doar 14% se gândesc la distracție. Majoritatea românilor vor degusta preparate tradiționale românești (86%) în timp ce 1 din 10 români va opta pentru bucătăria internațională. Acestora li se vor alătura băuturi alcoolice precum vinul (38%) și șampania (34%). Există, de asemenea, și o categorie de români ce nu vor consuma alcool în noaptea dintre ani (31%).

Alegerea modului în care își vor petrecere revelionul este strâns legată de bugetul alocat pentru această ocazie. Un procent important al românilor (46%) va aloca maximum 500 de lei pentru această noapte, iar 19% nu s-au hotarât încă cu privire la suma pe care o vor cheltui. Bărbații susțin, într-un procent mai mare decât femeile, că vor aloca mai mult de 500 de lei în noaptea dintre ani. Acest buget poate fi explicat și de o eventuală deplasare a bărbaților într-o nouă locație de revelion.  

Cei mai mulți români (58%) nu au superstiții de anul nou. Totuși, pentru a avea noroc tot anul, o parte dintre români poartă culoarea roșie, țin bani în buzunar/geantă, își pun dorințe la miezul nopții sau consumă alimente care ar aduce noroc (ex. pește, struguri).