Trei ani de la atacul terorist asupra redacţiei „Charlie Hebdo”

La Paris au fost comemorate astăzi victimele atentatului terorist de la 7 ianuarie 2015 asupra redacţiei săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, când au murit 11 membri ai redacţiei şi un poliţist. La ceremonii a fost prezent preşedintele Emmanuel Macron, însoţit de mai mulţi membri ai guvernului şi de primarul capitalei franceze, ca şi de primul ministru de la acea vreme.

Corespondenţă din Paris – Reporter: Luminiţa Apostol – O ceremonie sobră, aşa cum au cerut familiile victimelor, a avut loc la ora prânzului la Paris, la fostul sediu al revistei „Charlie Hebdo”. După ce au fost citite numele celor 11 membri ai redacţiei săptămânalului satiric francez ucişi în urmă cu trei ani, a fost intonat imnul naţional. Preşedintele Emmanuel Macron a depus o coroană de flori şi toţi cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor. Presa franceză relatează că după ceremonie preşedintele Emmanuel Macron a discutat îndelung cu familiile victimelor.
La ceremonie au participat şi mai mulţi membri din redacţia săptămânalului francez.

La câţiva metri de fostul sediu al revistei „Charlie Hebdo” a fost repetată ceremonia, în memoria poliţistului Ahmed Merabet, cel care a încercat în acea zi de 7 ianuarie 2015 să-i oprească pe cei doi terorişti – doi fraţi de origine algeriană.

Preşedintele Emmanuel Macron a vizitat apoi supermarketul evreiesc de la periferia Parisului unde un al treilea terorist a ucis în urmă cu trei ani trei clienţi şi un angajat al magazinului.

Fostul preşedinte francez François Hollande a scris un mesaj pe Facebook în care i-a îndemnat pe francezi să nu uite niciodată acele zile teribile din urmă cu trei ani.

Atentatul de la redacţia săptămânalului „Charlie Hebdo” a deschis seria atacurilor ce au avut loc în ultimii trei ani în Franţa şi în care şi-au pierdut viaţa 241 de oameni./cvanatoru