Casa de Producţie TVR – Hamlet

În perioada următoare Casa de Producţie TVR vă propune un text clasic în două variante: în luna februarie „Hamlet” de W. Shakespeare pus în scenă de Liviu Ciulei, în 200, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, iar în luna martie, spectacolul „Hamlet”, o montare a zilelor noastre a lui Bocsárdi László, la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Hamlet, de William Shakespeare – regia Liviu Ciulei

Distribuţia: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Ion Cocieru, Ion Pavlescu, Adriana Titieni, Ştefan Banica jr., Andrei Araditis, Răzvan Vasilescu, Cornel Scripcaru, Petre Lupu, Mihai Constantin, Adrian Ciobanu, Şerban Pavlu, Gheorghe Ifrim, Costel Caşcaval, Igor Chistol, Valentin Popescu, Mihai Cibu, Mircea Gogan, Silviu Geamănu, Alina Berzunţeanu, Oana Tudor, Alina Elena Dărvăreanu, Răzvan Postolache.

Regie şi adaptare: Liviu Ciulei

Traducere: Nina Cassian

Ilustraţia muzicală: Ildiko Fogarassy

Scenografia decor: Octavian Neculai

Scenografie costume: Nina Brumăşilă

Imaginea: Cristian Nicolau

Redactor: Doina Teodoru

Regia TV: Silviu Jicman

Liviu Ciulei (1923 – 2011) regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 și 1974, de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fostinterzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii, nu doar în România, acolo lucrând practic în același timp, marii regizori de tearu David Esrig, Lucian Pintilie și Radu Penciulescu.

A realizat scenografia a 125 de spectacole.Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre, ca sălile Studio ale teatrelor din Târgu Mureș și Pitești.

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care amintim Ordinul Muncii clasa a II-a (1964), Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile Dunării şi premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților , Premiul UNITER, 1996, Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002, Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006, Premiul Tony.

Program de difuzare:

TVR International, vineri, 9 februarie, ora 23:00; sâmbătă, 10 februarie, ora 17:00

TVR Moldova: duminică, 11 februarie, ora 15:00

TVR3: duminică, 1 februarie, ora 20:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István