Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre atacurile aeriene occidentale din Siria

Prin telefon acum cu noi domnul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului al doilea om în statul român, trebuie să precizăm, bună ziua, vă mulţumesc pentru intervenţie domnule Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Da. Bună ziua.
Realizator: Aşadar o primă reacţie a Rusiei după atacul Statelor Unite: „suntem ameninţaţi din nou, vor fi consecinţe”. A fost reacţia imediată după atacul din această dimineaţă după care l-am auzit, mă rog, am auzit ceea ce a spus domnul Putin şi anume că Rusia cere convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul din Siria. Sunt analişti destul de îngrijoraţi care se tem de consecinţele grave asupra securităţii inetrnaţionale. Care este poziţia României? Încercăm să aflăm de la dvs., am spus al doilea om din stat, suntem şi în aşteptarea reacţiei Preşedinţiei.
Călin Popescu-Tăriceanu: Poziţia României, fără îndoială, va fi precizată de primul ministru sau de ministrul, de externe pentru că aşa este normal. În ceea ce mă priveşte privesc sigur cu o anumită îngrijorare situaţia din Siria şi deteriorarea climatului din Siria puternic afectat de luptele pe care diferitele părţi implicate în conflict le-au dus de-a lungul timpului şi care au produs sute de mii de victime, milioane de refugiaţi, distrugeri materiale şi umane imense.
Acum trebuie să subliniez un lucru: reacţia ţărilor occidentale, a Statelor Unite, a Franţei şi Marii Britanii trebuie să fie evaluată dintr-o singură perspectivă şi anume necesitatea acestei acţiuni disuasive care vizează exclusiv arsenalul chimic din Siria, care a fost utilizat împotriva civililor, încălcând toate reglementările, toate legile internaţionale. Această intervenţie – aşa cum de fapt şi preşedintele Trump şi primul ministru britanmic Theresa May – au subliniat nu este o încercare de a destabiliza regimul politic din Siria. Vizează numai anihilarea acestui potenţial distructiv care a fost utilizat în repetate rânduri în Siria de la începerea conflictului şi acesta este lucru cel mai grav. Ştim foarte bine că există o interdicţie internaţională privind utilizarea armelor chimice, cu atât mai mult împotriva civililor, când ele sunt utilizate împotriva civililor. Deci eu cred că această reacţie era una care se impunea pentru a avertiza regimul de la Damasc şi aliaţii săi deopotrivă – mă refer aici la Rusia şi la Iran – că asemenea acţiuni nu pot fi tolerate şi ele îşi vor găsi întotdeuna o reacţie pe măsură.
Realizator: Cum interpretaţi cuvintele domnului Putin? Dacă la început prima reacţie suna puţin a ameninţare, ulterior domnul Putin a cerut o întâlnire a Consiliului.
Călin Popescu-Tăriceanu: Da, eu cred că până la urmă sigur că cea mai bună formă de reglementare rămâne să fie o formulă politică, diplomatică, o formulă paşnică, dar cred că, aşa cum Putin se arată îngrijorat de acest răspuns, punctual, care a fost bine ţintit împotriva bazelor militare şi facilităţilor de producţie, preşedintele Rusiei ar fi trebuit să-şi arate preocuparea…/dursache/menescu
…şi să condamne fără niciun fel de ambiguitate acţiunile regimului sirian împotriva propriei populaţie paşnică.
Realizator: Domnule Tăriceanu, avem o reacţie a domnului preşedinte Klaus Iohannis pe Twitter, îmi permit să vă citez: „România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, care depăşeşte orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor strategici”. Cum vi se pare reacţia preşedintelui?
Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că este o poziţie corectă. România, de la momentul aderării sale NATO, chiar şi dinainte, a dovedit că ştie să se comporte ca o ţară care-şi asumă obligaţiile ce decurg din parteneriatele care le-a semnat, dar, mai mult de atât, este o ţară care înţelege să reflecte reglementările internaţionale privind utilizarea armelor şi de aceea cred că în acest moment atitudinea României nu poate fi alta decât de a susţine acţiunile aliaţilor noştri.
Realizator: Când avem, aşa cum spuneaţi şi dvs, într-adevăr, o reacţie oficială de la Ministerul de Externe care, însă, vedem, întârzie să apară. Noi vă mulţumim foarte mult pentru că aţi acceptat să intervenţi, să avem totuşi o poziţie oficială. Avem şi poziţia aceasta pe Twitter a preşedintelui României, Klaus Iohannis, dar o poziţie, aşa cum spuneaţi şi dvs, din partea ministrului de externe încă aşteptăm, deşi deja părţile importante şi-au spus cuvântul.
Călin Popescu-Tăriceanu: Ei, nu ştiu dacă acum un Twitter al preşedintelui poate fi considerat neapărat un poziţie oficială. Cred că Ministerul de Externe analizează în momentul de faţă care este poziţia pe care trebuie s-o adopte România în limbajul specific al Ministerului de Externe, în limbajul specific al diplomaţiei.
Realizator: „Rusia denunţă cu cea mai mare fermitate atacul asupra Siriei, unde militarii ruşi ajută guvernul legitim să lupte împotriva terorismului”, se arată în comunicatul de la Kremlin. Siria, care a rezistat mulţi ani unei agresiuni teroriste, a fost atacată de operaţiunea militară occidentală când „avea şansa unui viitor paşnic”. Care credeţi că va mai fi reacţia Rusiei? Credeţi că se va limita la acest comunicat şi, în urma acestui Consiliu de Securitate al ONU, la ce să ne aşteptăm?
Călin Popescu-Tăriceanu: Mi-e greu să anticipez. Nu ştiu care sunt planurile de acţiune politică, militară ale Rusiei. Nu sunt un analist pe această zonă, nu am competenţe, dar eu cred că din acest moment orice potenţială sau viitoare escaladare s-ar întreprinde ar fi, realmente, extrem de periculoasă. Acum, ceea ce spune Rusia şi Putin că ajută regimul sirian să lupte împotriva teroriştilor, da, dar acest lucru nu poate scuza folosirea armelor chimice împotriva civililor nevinovaţi. Nu putem să facem derogare de la aceste norme, care sunt norme internaţionale, tratate internaţionale semnate de toate ţările, inclusiv de Siria, inclusiv de Rusia, şi trebuie să ne gândim, bineînţeles, şi la componenta morală care nu poate fi ignorată în astfel de situaţii.
Realizator: Acest atac, sunt analişti care spun că nu rezolvă nimic, complică situaţia internaţională, riscă să inflameze planeta şi să atragă pe toată lumea într-un conflict generalizat. Se mai spune că probabil vom asista la un nou exod de refugiaţi şi la înrăutăţirea bruscă şi accentuală a relaţiilor dintre SUA şi Rusia. Unde suntem noi în această situaţie, pentru că globalizarea, din păcate, nu ne lasă indiferenţi?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu ne poate lăsa indiferenţi, dar este evident că România nu are ezitări în această poziţie în care se află. Suntem ţară membră a NATO, avem anumite responsabilităţi, avem şi, dacă vreţi, anumite avantaje care decurg din apartenenţa la NATO, pentru că România este apărată de partenerii NATO în baza Tratatului, Articolului 5. Eu nu cred că se va ajunge la o escaladare. Eu cred că, în momentul acesta, ţările NATO care au participat au dorit să dea un semnal extrem de riguros către Siria, şi mai ales către Rusia, că pe viitor nu vor fi tolerate asemenea acţiuni, care sunt îndeobşte condamnate de comunitatea internaţională, dar nu întotdeauna sunt urmate şi de acţiuni concrete. Ei bine, această acţiune concretă a vrut să arate determinarea, lipsa de inhibiţii pe care în trecut, mai ales în administraţia Obama, de multe ori Statele Unite au arătat-o în faţa Rusiei.
Realizator: Mulţumesc foarte mult./cpodea/menescu/gpodea

REALITATEA TV (14 aprilie)