La Strasbourg este programată o dezbatere legată de îngrijorările privind respectarea statului de drept în România

La Strasbourg este programată, astăzi în plenul Parlamentului European, o dezbatere legată de îngrijorările privind respectarea statului de drept în România. Poziţia guvernului de la Bucureşti va fi prezentată de premierul Viorica Dăncilă, care ar urma să facă şi precizări legate de intervenţia forţelor de ordine la protestul din 10 august. Sunt teme pe care premierul le-a discutat ieri şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cu o zi înainte responsabilul european criticase modificările aduse legilor justiţiei şi avertizase că dacă regulile Uniunii sunt încălcate Comisia nu va ezita să aducă Guvernul român în faţa instanţei.

Reporter: Petruţa Obrejan – Timp de 45 de minute, premierul Viorica Dăncilă a discutat aseară la Strasbourg, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre legile justiţiei, protocoalele secrete dintre servicii şi diferitele instituţii judiciare şi nu în ultimul rând despre MCV. Şeful executivului român a susţinut, potrivit unui comunicat de presă, că unele aspecte ale evaluărilor ce se regăsesc rapoartele privind MCV nu reflectă în întregime realitatea.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă i-a spus lui Frans Timmermans că vor continua consultările cu Comisia de la Veneţia. Întâlnirea dintre cei doi înalţi oficiali prefaţează reuniunea care va avea lor astăzi, în Parlamentul European, începând cu ora 10:00, ora României, o reuniune pe tema statului de drept în ţara noastră şi a justiţiei, în care premierul Viorica Dăncilă va avea o intervenţie şi va participa la dezbateri. O rezoluţie în urma acestui demers va fi votată de Parlamentul European în luna noiembrie. Trebuie spus că reuniunea de astăzi vine pe fondul unor discuţii aprinse în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, unde prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat dur modificările aduse legilor justiţiei, spunând că nu se va evita sancţionarea României dacă se vor constata abateri grave.

Frans Timmermans: Însă, dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în faţa instanţei Guvernul român.

Reporter: În cadrul Comisiei LIBE, Frans Timmermans a făcut totodată un apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme./rpatulea/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie