2018. április 23

„Romániának erős hadseregre van szüksége a NATO-n és az Európai Unión belüli szerepének konszolidálására”

„Romániának erős hadseregre van szüksége a NATO-n és az Európai Unión belüli szerepének konszolidálására”, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a Szárazföldi Erők Napja alkamából megfogalmazott üzenetében. Mint hozzáfűzte, a Nagy Egyesülés Centenáruma emlékeztet arra, hogy a hadsereg a nemzeti függetlenség egyik fontos pillére. Klaus Iohannis úgy vélte, hogy a szárazföldi erőknek folytatnia kell küldetését, fontosnak tartva a hadsereg modernizálást és a legperformánsabb haditechnikával való felszerelését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 04.23)

Románia tiszteletben tartja a vállalt 3% alatti GDP-arányos költségvetési hiányt 

Erről biztositotta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter Poul Thomsent, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európáért felelős Főosztályának igazgatóját, Washingtonban. A román miniszter részt vett az IMF és a Világbank-csoport (World Bank Group) – amely három intézményt tömörit: a Nemzetközi Pénzügyi Társaságot (IFC), a Nemzetközi Beruházás Biztosítási Ügynökséget (Miga) és a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját (ICSID) –  tavaszi ülésén. A találkozón Eugen Teodorovics megerősitette, hgy Románia jó irányba halad és gazdasága újra ráállt a növekedési pályára, a befektetéseknek köszönhetően. A pénzügyminisztérium közleménye szerint, a román küldöttség Washingtonban befektetési bankok, hitelminősitő ügynökségek és a nemzetközi pénzügyi intézmények képviselőivel folytatott megbeszélést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A liberálisok Dănuţ Andruşcă gazdasági miniszter meghallgatását kérték a Szenátus szakbizottságában

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Dănuţ Andruşcă gazdasági miniszter meghallgatását kérte a Szenátus gazdasági bizottságában a galaci Sidex kohászati kombinát helyzetének rendezésére kidolgozott minisztériumi- és kormánystratégia ismertetése érdekében. Ionel Dancă, a PNL szóvivője kifejtette: „A jelenlegi tulajdonos értékesiteni akarja a vállalatot és a jelek szerint a Sidex az oroszok kezére kerülhet. Tudni akarjuk, hogy milyen startégiát dolgozott ki a kormány, milyen lépéseket tett és milyen tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a galaci kohászati kombinátról. Tudni akarjuk azt is, hogy tiszteletben tartották-e a privatizáviós szerződésben szereplő kikötéseket, amelyeket a befektetési vállalkozásokra vonatkozóan fogalmaztak meg”.Mint ismeretes a galaci ArcelorMittal csoport nemrég bejelentette, hogy több gyártási kapacitást értékesit, köztük a galaci kohászati kombinátot is, mivel át akarja venni az olaszországi Ilva üzemet, amely jelenleg a legnagyobb vállalat Európában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

Együttműködési megállapodást irtak alá a román és moldáv biztonsági és védelmi bizottságok

A moldáv parlament és a román képviselőház biztonsági és védelmi bizottságai együttmőködési megállapodást irtak alé hétfőn, Kisinyóvban és azt az elképzelést fogalmazták meg, hogy a kijevi Felső Ráda hasonló szakbizottságával hozzanak létre egy trilaterális bizottságot. Másrészt, a kisinyóvi és a bukaresti szakbizottságok elnökei közös nyilatkozatot parafáltak, amelyben vállalják, hogy parlamenti szinten elmélyitik Moldova Köztársaság európai integrációjára hivatott partneri stratégiát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)

A kormány bepanaszolta Klaus Iohannis államfőt az alkotmánybiróságnál

Tudorel Toader igazságügyi miniszter hétfőn közölte hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök egyetértett azzal, hogy Klaus Iohannist bepanaszolják az alkotmánybiróságnál, mivel az államfőnek nem állt jogában elutasitani Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész leváltását. Megjegyzendő, hogy a kormánykoalíció a korrupcióellenes ügyészek visszaéléseiről szóló sajtóleleplezésekre hivatkozva követeli Kövesi menesztését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.23)