2022. március 23

Bizottsággal ösztönözné a digitalizálást a kormány

A mai kormányülés napirendjén több olyan intézkedés szerepel, amellyel a kabinet javítani szeretné a Kutatási Minisztérium és a Romániai Digitalizálási Hatóság munkáját. Ugyanakkor elfogadásra javasolják több állami vállalat költségvetését és várhatóan kinevezik a Pénzmosás Megelőzésének és Visszaszorításának Országos Hivatala (ONPCSB) elnökét. A részletekről a közszolgálati rádió riportere, Petruţa Obrejan számolt be a hallgatóknak.

Petruţa Obrejan: A Kutatási Minisztérium keretében operatív csoportot állítanak fel, amelyiknek a feladata az lesz, hogy alkalmazza és nyomon kövesse a digitális átállást célzó reformokat és beruházásokat. Az új testület 17 szakemberből fog állni, akiket meghatározott időtartamra szóló szerződéssel alkalmaznak az Országos Helyreállítási Terv végrehajtásának idejére. A jogszabály indoklása szerint a szóban forgó szakemberek teljesítményét 6 hónaponként fogják kiértékelni, s amennyiben ennek során arra a következtetésre jutnak, hogy azok nem teljesítették a követelményeket, úgy megszüntethetik a munkaviszonyukat.

A miniszterek döntenek továbbá egyes európai alapokkal kapcsolatos jogszabályok módosításáról és kiegészítéséről, tekintettel arra, hogy olyan előcsatlakozási programok, mint a Phare, ISPA, vagy a Sapard, már lezárultak, vagy közel állnak a befejezéshez.

Az előterjesztés értelmében Adrian Cucu-t fogják kinevezni a Pénzmosás Megelőzésének és Visszaszorításának Országos Hivatala élére. (Radio România Actualităţi)

Ukrajnai vállalkozások Romániába telepítését segítik Konstanca megyében

A Konstancai Ipari, Kereskedelmi, Hajózási és Mezőgazdasági Kamara tájékoztató központot hozott létre azon ukrán állampolgárok számára, akik Romániába szeretnék áthelyezni vállalkozásaikat. A központ munkája a vállalkozások bejegyzésével, székhelyek megszerzésével, engedélyek kiadásával kapcsolatos információ-szolgáltatásban áll. (RADOR Hírügynökség)

4,55%-ra emelkedett a három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR)

A ROBOR-index – amely a lej alapú bankhitelek kamatait is befolyásolja – 4,53%-ról 4,55%-ra emelkedett, a Nemzeti Bank mai közlése szerint.

Legutóbb közel kilenc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a hat hónapos bankközi hitelkamatláb. Akkor a jelzálog hitelek ROBOR-indexe 4,65%-os történelmi csúcsot ért el. (RADOR Hírügynökség)

Nincsenek gondok az Országos Helyreállítási Terv végrehajtásával

Ezt Dan Vîlceanu, európai alapokért felelős miniszter mondta ma a Szenátus szakbizottságában, ahol tájékoztatást adott a kérdésről. A hónap végéig a 24 célkitűzés közül hetet megvalósítanak, a többiek pedig befejezéshez közeli állapotban vannak – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az európai pénzek lehívása az előre meghatározott ütemterv szerint folyik.

Dan Vîlceanu elmondta még, hogy ebben az évben Romániának kétszer 3 milliárd eurót kell kapnia, az elsőt júniusban, a másodikat októberben. Az Európai Helyreállítási Alapból Romániának jutó teljes összeg 29,2 milliárd euró. (Radio România Actualităţi)

Enyhén csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport mai közlése szerint az utóbbi 24 órában 4.521 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, azaz 619-el kevesebbet, mint tegnap. Bukarestben 1.502 új fertőzöttről számoltak be, a fertőzöttségi ráta pedig 6,33 ezrelék.

Ma 40 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A járvány kezdete óta 64.789-en hunytak el. Az egészségügyi intézményekben jelenleg 2.783 személyt kezelnek, közülük 431-et intenzív osztályon.

Az elmúlt 24 órában országszerte 37.588 tesztet végeztek el. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR