2021. március 19

A román állam digitális igazolványokat bocsát ki azoknak, akik a nyári szezonban  utazni akarnak

A román állam digitális igazolványokat bocsát ki azoknak, akik beoltatták magukat az új koronavirus ellen és turisztikai céllal utazni akarnak a nyári szezonban. Az igazolvanyok érvényesek lesznek, például, Görögországban, nyilatkozta Claudiu Năsui gazdasági miniszter a turizmusért felelős görög miniszterrel folytatott megbeszélése után. A nyári szezon Görögországban május 14-én kezdődik. Claudiu Năsui beszélt arról is, hogy kik kaphatnak digitális igazolványt járványhelyzetben. „Az embereket három kategóriába soroljuk, akárcsak a dokumentumokat, nevezetesen: negativ COVID-tesz, azaz azok, akik nem fertőzödtek meg az új koronavirussal; pozitív antitest-teszt, akik már átestek a betegségen és természetes úton immunizálódtak; akik beoltatták magukat”, magyarázta a gazdasági miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.19)

Florin Cîţu: A világjárvány okozta nehéz helyzetet csakis az egészségügyi szabályok betartásával lehet legyőzni

A világjárvány okozta nehéz helyzetet csakis az egészségügyi szabályok betartásával és a koronavirus elleni oltással lehet legyőzni, hangsúlyozta Florin Cîţu miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az egészségügyi miniszterrel megoldásokat keresnek az intenziv terápiás osztályok ágyszámának növelésére, mivel a súlyos betegek száma nagyon megnövekedett. „Nagyon jól tudjuk, hogy a normális életre való visszatérés a vakcinakampány sikerében rejlik. Április 5-től valószinüleg tiz szálazalékkal bővitjük a katonai központokban oltásra kialakitott helyeket, illetve a vakcinát igénylők listáját”, fűzte hozzá a miniszterelnök, megjegyzeve, hogy áprilisban a tervezettnél több adag vakcinát kap Románia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.19)

Romániában rekordot döntött az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint 11 632 fertőzöttet kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma azonban  már rekordot döntött. Pénteken 1 313 kritikus állapotú beteget ápoltak a Covid-kórházak intenzív osztályain. Emelkedőben van a halálesetek száma is: pénteken újabb 143 beteg vesztette életét – ami csaknem 70 százalékkal több az utóbbi kéthetes átlagnál – és ezzel meghaladta a 22 ezret a járvány áldozatainak száma. Romániában eddig 887 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, az utóbbi 24 órában pedig 5 593 új fertőzést jelentettek, ami kétszer annyi, mint egy hónappal ezelőtt.(RADOR HIRÜYNÖKSÉG – 03.19)

Társadalmi vitára bocsátották az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet

Péntektől társadalmi vitára bocsátották az európai alapokból finanszirozott  Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet, közölte Florin Cîțu miniszterelnök. Az Európai Bizottság 30 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére. A bukaresti hatóságok kijelölték azokat a területeket, amelyekre az emlitett összeget forditják. Pontosabban a köz- és vasúti infrastruktúráról, új korházak épitéséről, iskolák korszerűsitéséről és a digitalizálásról van szó. A kormányülés végén a miniszterelnök egyben bejelentette azt is, hogy 1,5 milliárd lejjel egészitették ki az „Első Ház” programnak szánt alapokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.19)

A szociáldemokraták ismételt felhivásban kérték a kormánytól, terjessze a parlament elé az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet

A szociáldemokraták ismételt felhivásban kérték a kormánytól, terjessze a parlament elé az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet, hogy részletbemenően vitassák, hogyan használja fel Románia az Európai Bizottságtól kapott mintegy 30 milliárd eurót. A szociáldemokraták szerint egy ilyen országos stratégiai tervet meg kell vitatni a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal, a civil szervezetekkel és a politikai pártokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.19)

Gănciulescu Rozália, RADOR