2021. május 28

Június elsejétől újabb lazítások lépnek életbe

A kormány döntése szerint június elsejétől a kulturális események nyílt térben történő megszervezésén legtöbb ezer személy vehet részt, azzal a feltétellel, hogy az illetők felvették a koronavírus elleni vakcinát és beoltásuktól már eltelt tíz nap, illetve ha negativ PCR-teszttel, antitest-teszttel rendelkeznek vagy már túl vannak a betegségen. Ilyen körülmények között is a rendezvényeken részt vevő személyeknek is kötelező a védőmaszk viselése és a kétméternyi biztonsági távolság betartása. A koncertekre, például, ezer személynél több is beléphet, ha valamennyien felvették a vírus elleni vakcinát. Egy másik kormányintézkedés szerint a kulturális események zárt térségben is megrendezhetőek, a helyiség 70%-os kihasználtságával. Ugyanakkor a tengerparti üdülőhelyek szálláshelyeinek kihasználtsága akár 80%-ig is emelkedhet, mig a beoltott személyek reggel öt órától éjfélig, azaz 24 óráig szórakozhatnak bárokban, diszkókban és klubokban. A magán jellegű eseményeken – lakodalom, keresztelő – zárt térben legfeljebb 50, mig nyílt térben 70 személy vehet részt. Ez esetben is a részvevők száma nagyobb lehet, ha beoltottakról van szó. Ugyanakkor, munkahelyen már nem kötelező a védőmaszk viselete, abban az esetben, ha egy irodában legtöbb öt személy dolgozik és valamennyien beoltatták magukat a koronavírus ellen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

A TAROM légitársaság június 1-én négy speciális repülést szervez, Románia felett

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a TAROM légitárság négy, egy órás repülést szervez, Románia felett, a társaság legújabb gépjeivel. A relülőgépek tíz órától kezdve, két óránként szállnak fel, mig egy repülőjegy egy felnőttnek és egy gyermeknek 350 lejbe kerül. Június 1-jén a Parlamentben a Gyermek Szenátust is megszervezik, a Képregény Gyermekopera, a Masca és Ţăndărică színházak, valamint a Bukaresti Fővárosi Cirkusz előadásaival.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Több mint ezer önkéntes vesz részt a második alkalommal megszervezendő bukaresti oltási maratonon

Több mint ezer önkéntes – orvosok, egyetemisták, orvosi asszisztensek –  vesz részt a második alkalommal megszervezendő bukaresti oltási maratonon, amely a Palotaházban és a Román Nemzeti Könyvtárban kezdődik délután négy órakor. A maraton hétfő reggel nyolc órakor ér véget. Ez alkalommal a második adag vakcina beadására jelentkezhetnek az emberek, de azok is elmehetnek, akik az első adag oltóanyaggal akarják beoltatni magukat. Újdonságnak számít, hogy a Palotaházban Johnson&Johnson védőoltás is igényelhető, amelyből elég csak egy adag a koronavirus elleni védettség kialakulására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

A román turisták koronavirus-teszt nélkül is utazhatnak Bulgáriába

A román turisták koronavirus-teszt, igazolvány vagy más orvosi dokumentumok nélkül is beléphetnek Bulgária területére. A járvány előtt több mint egy millió román nyaralt minden évben Bulgáriában. A csütörtökön született döntés nyomán a szófiai hatóságok remélik, hogy a románok nagyszámban visszatérnek majd a bolgár tengerpatra és hegyvidéki üdülőhelyekre. Stoycho Katsarov egészésgügyi miniszter megnyitotta az ország északi határát a román turisták előtt, lemondva a koronavirus elleni ellenörzés valamennyi formájáról. Igy Szófia válaszolt a román hatóságok azon döntésére, hogy május 21-től, Bulgáriát felveszik az úgynevezett zöldországok listájára, amelyekből az emberek szabadon beléphetnek Románia területére, anélkül hogy karantéban kellene vonulniuk, vagy negativ PCR-tesztett, illetve más dokumentumot kellene felmutatniuk. Jelenleg, az oroszországi charterjáratok felfüggesztése nyomán, a bolgár tengerparti turizmus minden reményét Romániához fűzi. A koronavirusjárvány előtt, 2019-ben, Bulgáriát 1,2 millió román látogatta meg. Katsarov miniszter kilenc országból, köztük Indiából, Bangladesből, Pakisztánból és Brazíliából tiltotta meg az emberek belépését az országba. Az ezekből az országokból érkező bolgár állampolgároknak 10 napos karanténba kell vonulniuk. Bulgáriában nem kötelező a maszkviselés a kevésbé zsúfolt közterületeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Az uniós külügyminiszterek lisszaboni találkozóján Romániának sikerült napirendre tűznie az EU szomszédságáben befagyasztott konfliktusok kérdését

Az uniós külügyminiszterek  csütörtökön zárult lisszaboni találkozóján Romániának sikerült napirendre tűznie az EU szomszédságáben befagyasztott konfliktusok problémáját. Bogdan Aurescu külügyminiszter a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az általa javasolt intézkedések a befagyasztott konfliktusokkal és a keleti partnerségi államok ellenálló képességével megbizott különleges EU-képviselő kinevezésére és szankciók elrendelésére vonatkoznak olyan térségekben, mint például Transzdnyeszer, illetve segélynyújtásokra a világjárvány utáni időszakban. Mint hozzáfűzte, az egész Európai Unió tisztában van a befagyasztott konfliktusok veszélyével, valamint azzal, hogy ezek mögött Oroszország áll. „E konfliktusok eredetéből kell kiindulnunk, melyek főszervezője Oroszország és amelyeket továbbra is saját befolyási szférájának térségebli kialakitására használ. Az Európai Unió nem lehet igazából egy globális szereplő, ha nem sikerül befolyást gyakorolnia saját szomszédságában. Javasoltam a külügyminiszterek csoportos látogatását, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének látogatását főleg Moldova Köztársaságba, Grúziába és Ukrajnába. Ugyanakkor két intézményi intézkedést is javasoltam: először is, egy külön uniós formátum létrehozását a hasonló konfliktusok által érintett három keleti partnerségi állammal együtt, illetve azt, hogy gondolkodjunk el egy különleges uniós képviselői álláspont kialakításának lehetőségén a befagyasztott konfliktusok tekintetében”, magyarázta a román külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)

Újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezett Romániába

Újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezett szárazföldi úton Romániába. A mintegy 130 ezer adag vakcinát a konstancai, craiovai és temesvári regionális raktárközpontoknak osztják szét. Mostanig több mint 1.100.000 adag Moderna-vakcinát kapott Románia és ebből mintegy 65 ezret már felhasznált a lakosság koronavirus elleni védettségének kialakitására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.28)
Gănciulescu Rozália