2014. december 1

Gyulafehérváron ünnepelte Klaus Iohannis Románia nemzeti ünnepét

Klaus Iohannis megválasztott román elnök Gyulafehérváron ünnepelte december 1-jét, Románia nemzeti ünnepét, ahol beszédében a társadalom tagjai közötti bizalom erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Iohannis hangsúlyozta, hogy Romániának olyan nemzeti célokra van szüksége, mint pozíciójának erősítése Európában, a régiók közötti különbségek csökkentése, Európához való csatlakozása az infrastrukturális hálózaton keresztül, az oktatás színvonalának javítása és a közintézmények megreformálása.Ezek teljesítéséhez mindenekelőtt a bizalom újrafelfedezése szükséges, fűzte hozzá Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.01)

Románia nemzeti ünnepe, Bukarestben

Románia nemzeti ünnepe alkalmából Bukarestben katonai parádét tartottak a Parlament épülete előtt, több ezer fővárosi lakós és számos politikai vezető – köztük Traian Băsescu államfő és Victor Ponta miniszterelnök – részvétele mellett. A felvonuláson részt vettek Moldova Köztársaság, Franciország, Lengyelország, Törökország és az USA katonái. A Parlament épülete előtt összesen 2.500 katona, valamint a védelmi minisztérium, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) és a Biztonsági és Őrszolgálat (SPP) alkalmazottjai vonultak fel. Az ünnep alkalmából Traian Băsescu államfő videokonferenciát tartott a külföldi küldetésekben részt vevő román katonákkal.Az államfő köszönetet mondott a missziójukat teljesitő katonáknak és egyben sok egészséget és minden jót kivánt számukra és családtagjaik számára.Romániát számos külföldi politikus is köszöntötte ebből az alkalomból. Ilyen köszöntő üzenetet küldött többek között John Kerry amerikai külügyminiszter, aki Barack Obama amerikai elnök üdvözletét tolmácsolta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.01)

Traian Băsescu államfő üdvözölte a moldovai Európa-barát pártok választási győzelmét

Traian Băsescu államfő üdvözölte a moldovai Európa-barát pártok győzelmét a vasárnapi parlamenti választásokon. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, az államfő reményének adott hangot, hogy felgyorsul Moldova Köztársaság modernizálására hivatott folyamat, valamint a köztársaság Európai Unióhoz való közeledése. Traian Băsescu ismételten megerősitette, hogy Románia a köztársaság továbbra is megbizható partnere lesz ezen célkitűzéseinek megvalósitásában. A vasárnapi parlamenti választások részeredményeit üdvözölte Victor Ponta miniszterelnök is, aki a kisinyóvi demokratikus politikai erőket a román kormány támogatásáról biztositotta Moldova Köztársaság európai integrációjáért tett erőfeszitéseiben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.01)

A román külügyminiszter Moldova Köztársaság elnökével találkozott

Bogdan Aurescu román külügyminiszter hétfőn, Kisinyóvban mintegy félórás megbeszélést folyatott a köztársaság elnökével, Nicolae Timoftivel. Hivatali beiktatása utáni első külföldi látogatásán Bogdan Aurescu kihangsúlyozta a vasárnapi moldovai parlamenti választások fontosságát.A választások eredményei a moldovai lakósság európai orientációjáról tanuskodnak, mondotta Bogdan Aurescu, aki szerint az Európa-barát pártoknak parlamenti többséget kell alkotniuk.A vasárnapi választások részeredményei szerint a pro-európai pártoknak 55 mandátuma lehet a 101 tagú moldovai parlamentben, ami lehetővé teszi a biztos kormányzást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.01)

Klaus Iohannis jó viszonyra törekszik Orbán Viktorral

Klaus Iohannis megválasztott román államelnök a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban, egyebek mellett, kijelentette, biztos abban, hogy jó viszonyt tud kialakítani Orbán Viktorral. „A két uniós tagországot összekötő, közös ügyek többségben vannak az egymástól elválasztó dolgokkal szemben”, mondotta. Programjáról szólva kiemelte: „olyan elnök akarok lenni, aki ugyan integrál és összehozza az embereket, de egyben határozott döntőbíró”. A megválasztott román államfő prioritásai között emlitette meg a korrupció elleni, „már jól működő” küzdelmet , akárcsak a gazdasági növekedést, az oktatás és az egészségügyi rendszer, valamint az infrastruktúra fejlesztését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.01)

Rozália Gănciulescu